Въвеждат стикери за екологичния клас у нас

1204
2018

Вероятно съвсем скоро автомобилите в България ще получат специални стикери, които ще „издават“ екокатегорията на превозното средство. Това става ясно от изказване на Станислав Иванов, зам.-председател на комисията по транспорт в парламента, пред „24 часа“. Очаква се лепенките да бъдат въведени до два месеца и да бъдат поставяни в съответните пунктове при годишния технически преглед – като това ще оскъпи процедурата с 2-3 лева. Тепърва предстои съгласуване на тази мярка с МВР, както и промяна в наредбата за ГТП.

Все още не е решено какви точно ще бъдат стикерите. Първият вариант напомня на способа при ГО: на всяка лепенка да има три или четири цветови зони и тази, на която отговаря конкретното МПС, да бъде перфорирана. Втората опция е да има зелен стикер за колите с най-ниски вредни емисии (Евро 5 и Евро 6), жълт за Евро 3 и Евро 4 и червен за най-старите – Евро 1 и Евро 2, както и четвърти вид – за електромобили (син). Подобна категоризация би могла да улесни кметовете при контрола на вредните емисии – в дните с голямо замърсяване градската управа ще може да забранява достъпа до централните части за МПС-та от най-неекологичните категории. Подобни мерки от години функционират в страни като Германия и Франция например. Разбира се, те биха могли да бъдат адекватни за подобряването качеството на атмосферния въздух само при реални технически прегледи – тъй като едно е автомобилът да покрива по заводски данни даден евростандарт, а съвсем друго – 10 години по-късно след редица манипулации като отстраняване на катализатор, „затапване“ на EГР-клапан и т.н.

Самите стикери напомнят традиционните винетки от много европейски държави – защото разполагат с чип, в който е запазена информация за автомобила (рег. номер, еконорма) – а тя ще може да бъде разчитана дистанционно. По този начин общините ще могат да използват специални рамки, с чиято помощ да спират от движение колите в определена зона или да ги облагат с допълнителни такси.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин