Вторият живот на Jaguar E-Type № 15

Един Jaguar E-Type с историческа стойност от 1961 година си струва да бъде реставриран напълно. След близо 3000 часа работа тази находка в плевнята се превърна в Super E-Type

0804
2016

При автомобилите с подходяща история вече си струва почти всякаква реставрация. Това със сигурност важи и за този Jaguar E-Type, чиито жалки остатъци бяха открити през 2013 година в една плевня близо до Серне, Франция. Но това е особен автомобил, от 1961 година – и е от първите произведени E-Type. Номерът на шасито показва: това е 15-тият произведен автомобил и заедно с 5 други E-Type е бил представен на Scottish Motor Show през 1961 година!

Гнездо на птици в интериора

Били са необходими точно 2965 часа работа, за да може този частично разглобен, корозирал E-Type 2+2 Coupé да възстановен в състоянието, в което е излязъл от завода. Собственикът не е имал никакъв друг избор, в интериора е имало дори гнездо на птици. Днес автомобилът отново блести с оригиналното си лаково покритие в цвят Pearl Grey!

Всеки детайл е на мястото си, всеки превключвател е там, където трябва да бъде. Воланът с класически Timber-дизайн излъчва увереност, багажникът е като нов. Двигателят също е възстановен напълно. Цената на този ранен E-Type сигурно ще е зашеметяваща, защото дори и не толкова редки екземпляри струват близо 500 000 долара. Инвестираните 3000 часа работа сигурно са си заслужавали.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин