Втора вместо четвърта… и 24 000 лева за основен ремонт на двигателя


17
февр.
2020

Този звук е болезнен за всеки истински автомобилен фен! Празна магистрала в Германия, пълна газ, „изцеждане“ на предавките докрай. И в един момент, ужас – онзи гаден шум, объркана предавка… и двигателят е станал на салата. Именно това се е случило на водача на BMW M2 Competition (вижте видеото по-долу). Този модел използва по-слаба версия на двигателя S55, монтиран също и на М3/М4. В М2 3-литровият „шестак“ генерира 410 к.с., а максималният въртящ момент от 550 Нм бива постигнат най-късно при 7000 об/мин. Серийното спортното купе се доставя с 6-степенна ръчна трансмисия, срещу доплащане може да бъде поръчана и 7-степенна DKG.

10 000 oборота са прекалено много за мотора S55

Дългият само 19 сек Youtube-клип показва онборд перспектива от шофирането на BMW M2 Competition с ръчна скоростна кутия. Водачът ускорява максимално на магистралата. При 153 км/ч и около 7000 об/мин шофьорът явно иска да превключи от трета на четвърта предавка. Вместо това обаче „вкарва“ втора. В резултат оборотите на мотора „излитат“ до небесата и се чува отвратителен шум. Оборотомерът на M2 Competition е разграфен до над 8000 об/мин и стрелката отива далеч след тях – вероятно 6-цилиндровият агрегат е достигнал за кратко над 10 000 об/мин. А те се оказват прекалено много за агрегата S55 – и той е тотална щета! Само няколко секунди след погрешното превключване на дисплея на навигацията започва да мига предупредително съобщение. Щастие в нещастието: задните колела можеха и да блокират заради моторната спирачка – и тогава грешката можеше да завърши с катастрофа!

Над 20 000 лева за ремонт

Злополучното M2 Competition е ремонтирано от H2 Motors, специализиран сервиз на BMW в Германия. Изглежда, автомобилът е внос от САЩ, както ни карат да заключим съобщението за грешка на английски и рефлекторите. В момента на „убийството“ на мотора машината е само на 16 000 км, но моторът не може да бъде спасен. Увреден е и коляновият вал – и така е взето решението да бъде поставен нов със защита на шайбата. Всичко това е излязло 12 228 евро (ок. 24 000 лв.).

Искаме да уточним, че по никакъв начин не целим да се подиграваме на водача на BMW-то. Все пак на всеки може да се случи да обърка предавката. По-скоро искаме да акцентираме върху факта, че моментно невнимание би могло да причини щети за десетки хиляди левове.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >