AUTO BILD България / Всичко най-важно за скандала със смъртоносните въздушни възглавници на Takata

Всичко най-важно за скандала със смъртоносните въздушни възглавници на Takata

Toyota провежда сервизна акция при още 5,8 автомобила заради дефектни въздушни възглавници на Takata – при някои дори за втори път. Всичко за издънката на Takata!


31
окт.
2016

Toyota отново провежда сервизна акция при 5,8 милиона автомобила заради дефектни въздушни възглавници – 1,47 милиона от тях в Европа. Това съобщи най-големият автомобилен производител в света в края на октомври 2016 година. Засегнати са много модерни семейства, сред тях Yaris и Corolla, произведени между 2006 и 2014 година. Те са оборудвани с въздушни възглавници на доставчика Takata, при които липсва изсушаващо средство, което да предотврати неправилната функция при жега и влажен въздух.

Последната сервизна акция включва автомобили, които вече са били викани в сервизите през 2010 година. Тези автомобили, произведени между май 2000 и ноември 2001 година, са оборудвани с дефектни въздушни възглавници на Takata, сменени с нови, които обаче отново не са били оборудвани с изсушаващо средство.

Сервизните акции заради Takata: въпроси и отговори

Колко са смъртните случаи досега?
На 21 октомври бе потвърдена новината за 11-тия смъртен случай в САЩ, свързан с дефектна въздушна възглавница на Takata. Жертвата е 50-годишна жена, катастрофирала на 30 септември в Калифорния с Honda от 2001 година, която през 2008 година вече е преминала през сервизна акция. Но явно ремонтът не е бил извършен правилно. По целия свят са потвърдени 16 смъртни случая, свързани с дефектни въздушни възглавници на Takata

Какъв е проблемът при въздушните възглавници на Takata?
Поради лошата изработка именно този механизъм, създаден като спасител на живота в аварийни ситуации, може да се превърне в изключителна опасност. При въздушните възглавници на Takata има риск от неоправдано активиране и взривяване на части от металния корпус. Резултатът е истинска експлозия, при която осколките се изстрелват в интериора, което може да доведе до тежки наранявания, а в отделни случаи и до смърт.

Как се разви скандалът?
Този проблем при Takata е познат отдавна. В САЩ той дори доведе до най-голямата сервизна акция в историята на автомобила. Под натиска на американските власти през май 2015 година японският производител ремонтира общо 33,8 милиона автомобили. В началото Takata твърдяха, че проблемите са свързани с горещия и влажен климат в някои щати на САЩ и искаха да ограничат сервизните акции само до тези райони. но през февруари 2015 година конфликтът ескалира: Takata бяха заплашени от глоба от 14 000 долара на ден, докато не започнат да сътрудничат с властите.

Кои други производители са засегнати?
ОсвенToyota са засегнати най-вече Honda, но и Daimler, BMW, Volkswagen, Ford, Fiat, Mazda, General Motors и Jaguar Land Rover.  Takata произвежда около 20 процента от въздушните възглавници за световния пазар.

Колко автомобила са засегнати и какъв е размерът на щетите?
Според информационната агенция Reuters автомобилните производители по целия свят са провели сервизни акции за смяна на дефектните въздушни възглавници при над 100 милиона автомобила – като сред тях има и по-стари модели. Междувременно Takata вече е в тежко финансово състояние и вероятно скоро ще бъде продадена. Ако бъде установено, че Takata носи цялата отговорност, ще трябва да плати над 10 милиарда долара за сервизните акции. В същото време целият автомобилен бранш е поставен пред дилема: той получава по-голяма част от въздушните възглавници от японския производител. Предполага се, че Takata ще оцелее, тъй като браншът едва ли ще може да покрие нуждите си от резервни въздушни възглавници от други доставчици.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин