AUTO BILD България / Всичко най-важно за новия Civic!

Всичко най-важно за новия Civic!


19
сеп.
2016

Новата Honda Civic е доста обемиста и отново е магнит за погледите – с остри ръбове и атрактивни извивки. Със сигурност дизайнът й не е по вкуса на всеки, но гарантира индивидуализъм. При поглед към страничния профил на колата човек неслучайно получава усещането, че Civic е комбинация между хечбек и седан. Типични за лимузина са размерите: дължина 4,50 м, широчина 1,80 м и междуосие 2,70 м. Външната големина се отразява положително и на пространството в интериора. AUTO BILD изпробва отвътре Civic номер 10. Тук човек вече няма усещането, че седи „върху“ автомобила, а вътре в него. От Honda са поставили седалките „един етаж“ по-надолу. Така посредством възможностите за настройка човек бързо намира идеалната позиция зад волана. Долната част е достатъчно голяма, както установихме при първото влизане в колата.

Двоен спойлер при новия Civic: спортният характер е задължителен.

Двоен спойлер при новия Civic: спортният характер е задължителен.

Кокпитът вече не е толкова футуристичен

С удобния регулируем по дълбочина и височина волан и удобния малък лост за управление на ръчната трансмисия Civic прави впечатление на много спортен – дори в спряло положение. Японците много се гордеят с адаптивното кормилно управление, подлежащо на настройки – препратка към суперспортиста NSX. Като цяло обаче кокпитът не изглежда толкова футуристичен: трите нива, характерни за предшественика, остават в миналото. Данни за скоростта откривате на традиционното място – в центъра на таблото, но пак в дигитален формат. Преди информация за темпото търсихме някъде под предното стъкло. Отляво е уредът за отчитане на температурата, а отдясно – за нивото на горивото. Дигиталният оборотомер „обгражда“ скоростомера.

Новост е инфотейнмънт системата Honda Connect с 7-инчов тъчскрийн, посредством който се управляват и различни функции като климатизацията например. В горната си част чувствителният на допир дисплей малко напомня за Mercedes. За съжаление японците са интегрирали и контрола на нивото на звука в екрана – т.е. няма го традиционния въртящ се контролер. Екстра ще бъдат навигацията и камерата за движение на заден ход, но ъпдейтът на картите ще бъде безплатен в рамките на пет години. За първи път Civic е съвместим с Apple CarPlay и Android Auto. Под дисплея има възможност за индуктивно зареждане на смартфони. И тъй като централната конзола е на две нива, се откриват много ниши за съхранение на вещи.

Кожен волан, удобен скоростен лост: този „японец“ излъчва динамика дори в интериора.

Кожен волан, удобен скоростен лост: този „японец“ излъчва динамика дори в интериора.

Много място отзад

На задните седалки също има достатъчно пространство – стига човек да се добере до тях. Защото рутинираните шофьори на Civic биха потърсили дръжката на задната врата горе, до С-колоната. Сега обаче японците са я върнали на традиционното й място. Веднъж стигнал до втория ред места, човек веднага остава приятно очарован от предлаганото място за главата и коленете – дори редакторът с ръст 1,83 м се чувстваше комфортно. И който си мисли, че пространството на задната седалка е за сметка на това в багажника, се лъже. AUTO BILD не измери дали отзад има точно 478 л, както е обявено от производителя, но въпреки това товарният отсек изглежда огромен. Единствено щората, която се мести отляво надясно, изисква време за свикване.

Пакетът Sensing Suite включва помощници като асистент за аварийно спиране, активен асистент за следене на лентата, асистент за мъртвата зона и асистент за излизане от паркоместа. Серийно всички версии на Civic ще бъдат оборудвани с цяла армада асистиращи системи. Засега обаче от Honda не дават информация за линиите на оборудване в Европа.

Щората за багажника, която се навива отляво надясно, изисква време за свикване.

Щората за багажника, която се навива отляво надясно, изисква време за свикване.

За старта на продажбите през март 2017 г. Civic ще дойде с два нови турбодвигателя. 1-литровият с три цилиндъра развива 129 к.с. и разполага с максимален въртящ момент 200 Нм, а 1,5-литровият VTEC – със 182 к.с. и 240 Нм. И двата агрегата могат да бъдат комбинирани по избор с 6-степенна ръчна трансмисия или с безстепенна автоматична скоростна кутия. Дизел ще има от края на следващата година. Засега японците не отварят темата за хибридното задвижване. За сметка на това е ясно, че следващият Type R ще дебютира догодина.

Извод

За юбилея Honda е направила много добра еволюция на Civic без да го лишава от неговия характер. Дизайнът остава индивидуалистичен и различава колата от останалите на пътя. Слабите места на предшественика като претрупан кокпит и прекалено висока позиция на седене са останали в миналото.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин