Всичко, което трябва да знаете за позицията на седене в автомобила

Живеем все по-дълго – а автомобилите ни стават все по-високи. Това е добре, тъй като качването става все по-лесно

0804
2017

ЗАПОЗНАТИТЕ НА ТЕМА AUTO BILD ВЕРОЯТНО са наясно, че старият ни шеф, който бе почитател на Mercedes, нерядко изразяваше своите опасения. „Рано или късно ще дойде денят, в който всички ще може да караме само В-клас.“ Не че този Benz с висока позиция на седене е лош автомобил, но просто човекът остаряваше все повече. Естествено, той отдавна е пенсионер, но ние можем да кажем: посредством откритието на SUV-овете във всички класове можем да остареем достойно. Да се качваш удобно, да седиш нависоко, да виждаш всичко, да пътуваш спокойно – стилната висока позиция на четири колела става все по-предпочитана. AUTO BILD ще ви покаже актуалните автомобили, които измерихме миналата година. Включително и тяхната височина на седене.
Съществува ли такова нещо като идеална позиция на седене в нашите коли?

ПРЕКАЛЕНО НИСКА 520 мм височина на седене! За Mercedes A 180 трябва да сте доста гъвкави.

И да, и не. Спонтанната проба в редакцията на AUTO BILD ще отговори на този въпрос. Нашият координатор на тестове Гунар Хайш (49) е висок 1,92 метра, нагласил е стола си в офиса на височина 540 мм. Личният му фаворит на тема височина на седене е Golf Sportsvan с 610 мм височина на седалката, тъй като Гунар има проблеми с кръста. Неговата противоположност в редакцията Олаф Итрих (33) се справя чудесно и в нормалния Golf (530 мм), тъй като Олаф е висок 1,70 метра, а столът в редакцията му е настроен на височина 460 мм. Директорът на редакцията Андреас Борхман (57) е настроил своя стол на височина 530 мм, тъй като е висок 1,86 метра. В кой автомобил седи най-удобно ли? Бързият му отговор: Mercedes GLC с 640 мм височина на седалката.

ТАКА AUTO BILD ИЗМЕРВАШЕ АВТОМОБИЛИТЕ

Измерихме всеки от автомобилите ни до милиметър. Качване, предни и задни седалки, товарен ръб на багажника, товарна дължина и широчина и т.н. Меренето бе с продължителност от около 1 час за всеки автомобил. И включваше следните точки:  Колко голям е отворът на вратата? Важно е, тъй като колкото по-висок е отворът, толкова по-лесно ще се качите.  Височината на седене. Тук важен е всеки милиметър. Облегалката на седалката е на разстояние един метър от педала на спирачката, позицията на седене е максимално ниска.  Колко място има от височината на седене до тавана на автомобила? Все пак тук трябва да се поберат и по-високи водачи.  Широчина на предните врати. Не е без значение, когато трябва да влезете в автомобила.  Стъпало? Който иска да слезе удобно от автомобила, не трябва да повдига прекалено високо левия си крак.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин