Всичко, което трябва да знаем за соларния покрив на Prius

1012
2020

Срещу доплащане клиентите на Prius Plug-in Hybrid могат да поръчат автомобила със соларен покрив. С тази екстра „японецът“ може да измине значителен брой километри „гратис“

1. КАКЪВ ПОТЕНЦИАЛ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗХОДА КРИЕ СИСТЕМАТА? Със своята номинална мощност от около 180 вата соларният покрив при Prius-а със зареждане от контакта вдига дневния пробег с до пет километра – това прави 200 слънчеви дни в годината или около 1000 „безплатни“ допълнителни километра без натоварване на планетата с CO2-емисии. Освен това при движение соларната система зарежда 12-волтовия акумулатор и намалява натоварването върху електрическата система.

2. КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА? Когато автомобилът е паркиран на слънце, енергията се съхранява първо в отделна батерия и след това в батерията за задвижването.

3. КОЛКО СЕ ДОПЛАЩА ЗА СОЛАРНИЯ ПОКРИВ? По цена за Германия генериращият електроенергия покрив излиза около 2900 евро допълнително.

4. ИМАЛО ЛИ ГО Е И ПРЕДИ? Да, технологията беше налична и за по-стария Prius, но не вдигаше пробега. Tesla също работи върху соларен покрив.

5. ЗАЩО НИКОЙ АВТОМОБИЛ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ САМО НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ? Соларните клетки все още не са достатъчно ефективни – техният КПД от едва 20 процента е крайно недостатъчен. Toyota се стреми да постигне 34 процента.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин