Всичко, което трябва да знаем за свещите


27
дек.
2019

Редовната смяна на свещите е от ключово значение за безпроблемната работа на бензиновия двигател. AUTO BILD разкрива по какво се разпознават дефектните запалителни свещи, колко струва смяната им и как можете да я направите сами.

По какво се разпознава дефектна свещ

По правило дефектните запалителни свещи се забелязват лесно. Особено когато двигателят прекъсва или някой цилиндър откаже напълно. И двете водят до изцяло променена работа на двигателя. Най-късно тогава следва да бъде потърсена причината за проблема и при нужда свещите да бъдат сменени – защото при прекъсвания в запалването неизгоряло гориво (внимавайте за миризма на бензин) може да попадне в катализатора и да го повреди. Друг знак е увеличеният разход, който се дължи на непълното изгаряне на горивото.

По правило в горивните камери на бензиновия двигател максимално бързо трябва да бъде достигната температура около 400 градуса (не я бъркайте с температурата на охладителна течност или на маслото). Едва след достигане на тази температура свещите могат да се самопочистват. Ето защо двигателите, шофирани предимно на къси разстояния, се износват по-лесно. В повечето случаи дефектната свещ може да бъде разпозната по коричката и отлаганията по електродите. Ако електродите имат равномерен сиво-бежов цвят и по тях няма бели или черни отлагания, значи запалителната свещ функционира напълно нормално.

Тук виждате свещ с уплътнителен пръстен. Има и конусовидни, обикновено при по-стари модели.

Запалителни свещи за всички марки автомобили на ниска цена – онлайн магазин

Ремонт, разходи и продължителност

Разходите за смяна на свещите в сервиза зависят от броя цилиндри на двигателя (откъдето идва и броят на свещите) и варират приблизително от 30 до 300 лева. Естествено, при 3-цилиндровите моторчета на малки автомобили процедурата е по-евтина, отколкото при 6, 8, 10 или дори 12 цилиндъра. Скъпо става при двигатели, работещи под големи термични натоварвания, при които се налага използването на свещи със специални характеристики. Струва си да сравните цените – тъй като обикновените свещи струват между 4 и 40 лева, дори при 4-цилиндров агрегат може да има сериозна разлика в общата стойност на ремонта. Продължителността на смяната също зависи от конкретния модел автомбил. В повечето случаи обаче тя отнема около 30 минути.

Когато трябва да бъдат сменяни свещите?

По правило свещите трябва да бъдат сменяни на 30 до 60 хил. км. Има обаче и свещи, които могат да издържат и по 100 хил. км. Много производители препоръчват да проверявате свещите поне веднъж годишно. Предписаният интервал за смяна може да бъде открито в ръководството за употреба на автомобила. В повечето случаи при бензиновите двигатели се използва по една свещ на цилиндър. Има обаче и мотори с по две свещи – обикновено с голям обем на отделните цилиндри. При тях две свещи възпламеняват гориво-въздушната смес, за да бъде постигнат хомогенен горивен процес. Така при 4-цилиндров двигател ще се налага да се сменят 8 свещи.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >