Всичко, което трябва да знаем за най-шикозния Volkswagen

1712
2020

Най-важните новости и кратко представяне на обновения Arteon и новия Arteon Shooting Brake

•        Shooting Brake. Новата версия на каросерията на авангардната моделна линия  добавя изцяло нова динамика и мощ в пазарния сегмент на комби моделите

•        Една продуктова гама, два модела. Новият Arteon Shooting Brake излиза на пазара едновременно с обновения Arteon.

•        Експресивни. Arteon и Arteon Shooting Brake правят голяма крачка напред по отношение на дизайна в бизнес класа със своята атлетична външност

•        Премиерни двигатели. Моделите ще дебютират на пазара с гама от четири двигателя – два TDI (110 кВт и 147 кВт) и два TSI (140 кВт и     206 кВт)

•        eHybrid. Моделите в гамата на Arteon ще се предлагат с plug-in хибридно  задвижване с максимална мощност 160 кВт (218 к.с.).

•        Двойно дозиране при TDI версиите. SCR системата с два катализатора намалява количеството на азотните окиси (NOx) на турбодизеловия двигател с до 80%.

•        Дълъг автономен пробег. TDI двигателят на Arteon със 150 к.с. дава възможност за изминаване на близо 1 400 километра с едно зареждане на резервоара.

•        Aсистирано шофиране. Благодарение на системата Travel Assist, новите модели Arteon за първи път могат да се движат с подкрепата на електронните асистиращи системи със скорост до 210 км/ч.

•        Впечатляващо стандартно оборудване. Арматурното табло с Digital         Cockpit Pro, навигационната система Discover Media и предните LED светлини са неизменна част от оборудването.

Arteon не следва вече съществуващи образци или тенденции – авангардният модел на Volkswagen е лице, което се отличава ярко сред сивото множество. Сега прогресивният бизнес модел излиза на пазара в основно актуализирана версия, а паралелно с него дебютира и още един впечатляващ акцент в гамата на марката. Става дума за Shooting Brake – вторият вариант на каросерията на Arteon, с който Volkswagen демонстрира напълно нова, авангардна интерпретация на класическото универсално комби. Съвсем скоро и двете версии в гамата на Arteon ще могат да се поръчат за първи път и във вариант с plug-in хибридно задвижване – комбинацията от електродвигател и бензинов двигател с турбокомпресор в новия Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid развива системна мощност от 160 кВт (218 к.с.). Пробегът с изцяло електрическа тяга и с нулеви локални емисии при двата plug-in хибридни варианта ще бъде съответно 59 километра (Fastback) и 57 километра (Shooting Brake), а на дълъг път електродвигателят ще подпомага двигателя TSI по начин, който допринася за снижаване на разхода на гориво. Продължителността на електрическия пробег на новите plug-in хибридни версии е идеална за покриване на средностатистическия ежедневен пробег на съвременните потребители. Според данните от проучването, публикувано наскоро от германското Федерално министерство на транспорта и цифровата инфраструктура, 95% от всички ежедневни пътувания с автомобил се извършват на разстояния, по-кратки от 50 километра. Това означава, че версиите eHybrid на Arteon могат да изминат изцяло на електрическа тяга преобладаващата част от пътуванията в държавата с най-голямо население в Европа. Благодарение на допълнителния електродвигател, новите модели Arteon eHybrid разполагат и с функция boost, която улеснява изпреварването и повишава допълнително динамиката на пътя.

Версиите TDI и TSI ще са на разположение от момента на пазарната премиера, а версията R ще се предлага от 2021 година. Tурбодизеловите версии TDI с максимална мощност 110 кВт (150 к.с.) и 147 кВт (200 к.с.), вече са на разположение на клиентите, като версията с мощност 200 к.с. може да се комбинира по желание и със система за двойно предаване 4MOTION. Kъм гамата от двигатели са налични и два бензинови турбоагрегата TSI с максимална мощност 140 кВт (190 к.с.) и 206 кВт (280 к.с.) 4MOTION, а за пролетта на 2021 година е планиран дебют на версиите Arteon R и Arteon Shooting Brake R с Performance TSI двигател с максимална мощност 235 кВт (320 к.с.).

Външният дизайн утвърждава новия авангарден стил. Eкспресивен и динамичен дизайн при версията Shooting Brake. Още с появата си Arteon успя да наложи нов, авангарден стил в бизнес класа, чиито ярък пример  дизайнерите на Volkswagen са продължили последователно и при новата Shooting Brake версия на Arteon. Изпълнителният директор на Volkswagen Леки автомобили Ралф Брандщатер посочва – „Arteon Shooting Brake предлага допълнително пространство и възможности за хората с динамичен стил на живот. Той е проектиран за всички водачи, които ценят изявата на индивидуален характер и иновативните технологии точно толкова, колкото и идеалните практичност и многофункционалност. “ Никога досега в гамата на марката Volkswagen не е имало автомобил като този, като ръководителят на дизайнерския отдел на Volkswagen Group Клаус Зикиора подчертава – „В Arteon Shooting Brake се сливат хармонично прогресивната динамика на класическия Gran Turismo с многофункционалната и гъвкава концепция на традиционното комби, интерпретирани по напълно нов и изключително изразителен начин.“ Новият Arteon Shooting Brake се отличава с  уникален дизайн на задната част от средните странични колони нататък. Главният екстериорен дизайнер на Volkswagen Марко Павоне споделя – „Изтеглихме значително линията на покрива, а заедно с нея и страничното остъкляване в посока назад. За разлика от стесняващите се форми при тях, обемите на задните калници при Shooting Brake са разширени, очертавайки мощната зона на „раменете” между долния ръб на прозорците и арките на калниците. Всичко това създава характерна за спортните автомобили внушителна осанка без да нарушава типичната за моделите с пет врати функционалност.“

Обновен дизайн и при версията Fastback. Всички версии в гамата на Arteon вече се отличават с по-ярко и прецизно оформление на предната част, което прави това лице още по-забележимо сред сивото множество. За първи път и двете версии на каросерията могат да бъдат оборудвани допълнително и с новите LED дневни светлини, при които светодиодните ленти преминават не само под включените в стандартното оборудване LED фарове, но могат да продължат и под цялата централна част на радиаторната решетка, придавайки на Arteon изцяло нова и безпогрешно отличаваща се дневна и нощна светлинна графика. Ново оформление са получили и блоковете на задните LED светлини с характерни, навлизащи навътре в капака на багажника форми.

Нов изключителен интериор с елегантни материи и ново управление на климатичната инсталация. Стандартно оборудване с Digital Cockpit Pro. Интериорът на двете версии на обновения Arteon се отличава с изцяло ново оформление на арматурното табло, хармонично и последователно съобразено с впечатляващото излъчване и  изключителния характер на модела. Формите, материите и повърхностите на таблото, декоративните панели и тапицериите на седалките от висококачествена кожа, дървесина и текстил правят голяма крачка в посока на Touareg – флагманът на марката Volkswagen. Стандартното оборудване на всички версии включва Digital Cockpit Pro (блок на контролните прибори с изцяло цифрови показания), а за управлението на автоматичната климатична инсталация за първи път се използват модерни осветени сензорни плъзгачи. Мултифункционалният волан със своите цифрови сензорни панели също е нова разработка, която се добавя към останалите елементи от обновеното оборудване като първокласната 700-ватова озвучителна система Harman Kardon, създадена специално за Arteon и Arteon Shooting Brake. Допълнително се предлага и амбиентно осветление с възможност за регулиране в до 30 цвята, което добавя още един привлекателен щрих към новия интериор с елегантното осветление на декоративните панели на арматурното табло и облицовките на вратите. Допълнително предлаганият и при двете версии на Аrteon панорамен люк на покрива с механизъм за отваряне с накланяне и електрозадвижвана ролетна щора за слънцезащита на свой ред осигурява изобилие от естествена светлина, която засилва усещането за простор в купето. Люкът на покрива с механизъм за отваряне с плъзгане и накланяне при Arteon Fastback е с дължина 990 мм и широчина 1160 мм, докато новият вариант Shooting Brake разполага с разделен на две люк с размери 870 x 1000 милиметра и механизъм за плъзгане и накланяне.

Превъзходно оползотворяване на вътрешното пространство. Обемът на багажното пространство до облегалката на задната седалка и до височината на покривалото на багажника възлиза на 563 при версията Fastback и съответно 565 литра при Shooting Brake – внушителни възможности, които малцина биха допуснали на фона на елегантните форми в задната част на двете петместни версии на Arteon. При използване на цялото пространство до покрива и до  облегалките на предните седалки, товарният обем се увеличава съответно до 1577 литра (Fastback) и 1632 литра (Shooting Brake), а максималната дължина на багажника до гърбовете на предните седалки и в двата случая е 2092 милиметра. Пътниците на задния ред седалки също се радват на необичаен простор и могат да се насладят на до 1016 мм пространство в областта на краката – най-добрата стойност в този клас. Освен това, познатото от Fastback отлично пространство за главите на пътниците отзад при новия Shooting Brake е увеличено допълнително с цели 48 милиметра.

Функциите за асистирано шофиране повишават комфорта и безопасността. Свързани асистиращи системи. В новия Arteon асистиращите системи като тази за поддържане на лентата за движение Lane Assist, адаптивният темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) и Front Assist са интегрирани изцяло в обхвата на новата асистираща система Travel Assist, която позволява асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч. Изцяло нов е мултифункционалният волан с капацитивни сензори за подобрено разпознаване на контакта на ръцете на водача с волана, необходимо за работата на Travel Assist, ACC и Lane Assist). Взаимодействието на всички тези системи издига удобството и безопасността в Arteon и Arteon Shooting Brake на ново, по-високо ниво.

Новите настройки на ходовата част подчертават характера на Arteon. Постоянно развитие и оптимизация. Благодарение на своето дългото междуосие и сравнително нисък център на тежестта и двете версии на Arteon предлагат много добри предпоставки за постигане на отлично съчетание от комфорт на возене и впечатляващо с динамиката си поведение на пътя. В процеса на обновление на модела, инженерите на Volkswagen са успели да оптимизират допълнително както комфорта, така и динамиката в поведението чрез по-нататъшно усъвършенстване в детайли на стандартната ходова част и допълнително предлаганото адаптивно окачване DCC. Настройките на DCC са основно преработени в сравнение с тези при близкото в технологично отношение окачване на Passat, което придава на двете версии на Arteon по-спортен характер, но без никакви компромиси по отношение на отличния комфорт на возене. Прецизирането на работата ходовата част подвертава още по-ярко характер на Arteon, а предлаганият от стандартно монтираните гуми комфорт също бележи ръст наред с възможността за постигане на по-малък ъгъл на завиване. Електромеханичната система на сервоусилвателя също е оптимизирана за постигане на по-добро усещане за спирачния педал. TSI версиите с мощност от 206 кВт нагоре са оборудвани стандартно с електронна блокировка на диференциала XDS, която се предлага като опция при версиите с двигатели TSI (140 кВт) и TDI (147 кВт).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин