Всичко, което трябва да знаем за застраховката „Гражданска отговорност“

2605
2020

На фона на множеството катастрофи и ПТП, отговорността за причинените щети и пропуски трябва да бъде поета от някого и затова ние предлагаме сключването на гражданска отговорност от Ай Енд Джи. Задължителна ли е и има ли гратисен период за нейното подновяване? Каква документация е необходимо да предоставите на застрахователното дружество и компания посредник I&G insurance brokers?

Задължителна ли е застраховката ГО?

Застраховката „Гражданска отговорност“ е наложителна в случаите на притежание на автомобил или използването му от друго лице и можете да се възползвате от нея при наличие на настъпили имуществени и неимуществени вреди като смърт или наранявания.

Покритието на ГО още е валидно при наличие на пропуснати ползи вследствие на причинени увреждания и щети. Този застрахователен продукт е задължителен за сключване в случай, че сте притежател на МПС или сте законен ползвател на МПС чужда собственост.

Има ли гратисен период?

Такъв за съжаление не е предвиден, защото полицата си има точна дата на валидност, която след изтичането става невалидна. Тази дата, година, ден, месец и т.н. могат с точност да бъдат видяни в договора. Дори един ден след изтичане на валидността ще бъдете санкционирани от пътната полиция. Гратисният период от 15 дни може да се използва само при закъснение на плащането на поредната вноска, но само когато в полицата е договорено разсрочено плащане.

Можем ли да управляваме МПС без „Гражданска отговорност“?

В началото на публикацията стана ясно, че сключването на застраховката гражданска отговорност в застрахователно дружество е напълно задължителна и тя лесно може да бъде сключена и онлайн чрез компанията Ай енд Джи Брокерс. В случай на липса на валидна полица ГО, то подлежите на сериозни административни санкции. Това е наложено със закон и задължението да поддържате валидна полицата си е напълно ваше. 

В същото време, при липса на такава застраховка, пътната полиция има правото да ви лиши от правоуправление на МПС чрез отнемане на съответното свидетелство. Продължителността на подобна санкция може да продължи до представяне на валидна полица за сключена гражданска отговорност, която да направите и към компания посредник, като I&G Brokers например.

Какви документи са необходими при сключването на такъв тип застраховка?

За да можете да сключите валидна „Гражданска отговорност“ към застрахователя посредник Ай енд Джи Иншуранс Брокерс са ви необходими следните документи:

  • големия талон на МПС – от него ще бъдат вписани данни на превозното средство, като мощност, кубатура, тегло и т.н.;
  • шофьорската книжка – за извличане на някои от данните ви и попълването на съответната полица или личната карта на сключващия застраховката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин