Всичко, което трябва да знаем за двумасовия маховик


10
окт.
2018

2-масовият маховик се състои от две „маси“ – първична и вторична. Коляновият вал е свързан към първичната, в която e интегриран и зъбен венец. В тази на маховика има и пружини, които се свиват с увеличаване на въртящия момент. Тяхната функция е да редуцират усукващите колебания, предавани от коляновия вал към валовете и зъбните колела в скоростната кутия с увеличаване на въртящия момент. Вторият диск контактува с диска на съединителя. Важна част е и елементът с два гасителя на вибрации, който се плъзга по вала вътре в маховика. Първичната и вторичната маса могат да се въртят една срещу друга при отклонение до 60 или дори до 80 градуса.

„Макар и да звучи странно, не самото шофиране натоварва най-сериозно двумасовия маховик. Най-сериозното изпитание за частта са стартирането на двигателя и потеглянето. Причината се крие в усукващите колебания, чиято амплитуда в конкретния момент е най-голяма. Когато потегляте от спряло положение, демпфериращият елемент натиска пружините, „гасящи“ вибрациите. Ето защо за двумасовия маховик е изключително опасно да потеглите с много газ и рязко да отпуснете съединителя. Тогава маховикът е подложен на огромни натоварвания, които могат да разрушат вътрешния механизъм“, казва Роман Виержбовски, който ръководи отдела за задвижващи системи във Valeo.

Причините за прекомерното износване или щетите на двумасовия маховик могат да бъдат най-различни, но най-често са свързани с неправилната употреба на автомобила. Тя може да се изразява в шофиране с твърде ниски обороти, често гасене на двигателя, проблеми в запалителната система или при впръскването на гориво (дюзите), високи вибрации вследствие на износени компоненти от задвижващия тракт или дори в навика за оставяне на двигателя на празен ход, за да не спира климатикът.

„Симптомите за дефект в двумасовия маховик могат да бъдат подобни на тези при проблеми с други части. Най-често срещаният симптоп са интензивните вибрации на празен ход, както и при стартиране и „гасене“ на мотора. Вибрациите могат да се предават по цялата каросерия на автомобила. Друг симптоп биха могли да бъдат „чукането“ или тракането, които се чуват от зоната около маховика. Освен това може да има и проблеми с „паленето“ на мотора или с превключването на предавки при ниски обороти. Ако наблюдавате подобни проблеми, на автомобила трябва да бъде направена компютърна диагностика, за да се „прочетат“ възможните кодове за грешки на мотора и трансмисията. Финалната инспекция на проблема трябва да бъде направена след демонтиране на частта от специалист“, добавя Виержбовски.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Автомобили без загуба на стойност: Alfa Romeo 33 S 16V Permanent 4

2
февр.
2017

Компактната Alfa вече е рядкост. И цените се покачват

Card image cap
Renault Twingo II на старо: чаровникът

22
авг.
2017

Сладките ококорени очи на предшественика остават в миналото, Twingo II вече е по-зрял автомобил. Но и то има слабости

Card image cap
Добра идея ли е първото Porsche Cayenne на старо?

15
апр.
2018

На пазара за употребявани автомобили понякога големите и луксозни SUV-ове могат да се окажат доста изгодни предложения - особено, когато са на определена възраст. Но точно при внушителните SUV-ове трябва да бъдете особено внимателни - AUTO BILD ще ви разкрие силните и слабите страни на благородните SUV-ове

Card image cap

В последния брой:

Архив >