Всичко за новото Audi A5/S5 Sportback

Малко след Audi A5 Coupe и Sportback е в готовност. Топмоделът S5 идва с 354 к.с.

0709
2016

Новото Audi A5 Coupe се появи на бял свят, сега следва и Sportback. Практичният хубавец е с около 1,4 см по-разтегнато междуосие от предшественика – в сравнение с конвенционалното А5 е с 6 см повече.

Това се променя при Sportback

Със своите къси надвеси и дългия преден капак Sportback е по-динамичен, отколкото преди. Също така страничната линия е по-подчертана от тази на актуалния модел. Линията на покрива напомня повече на купе. По-плоската и по-широка решетка увеличава престижа при изпреварване. Интериорът е подобрен чрез оптимизираната черупка и спестяващите място седалки. По този начин дължината на интериора се увеличава с 17мм, мястото за раменете с 11мм и мястото за коленете с 24 мм. Резервоарът се свива с няколко литра, багажника съответства с 480-те литра на предшественика. Серийно задният капак се отваря електрически. За каросерията се използват специална стомана и алуминий. Така се спестяват 85 кг в сравнение с първата генерация (Общо тегло: 1470 кг без водач.)

Ново шаси, нови двигатели

Доразвита петраменна предна ос и петраменна конструкция на задната ос (досега с трапецовидно устройство) се грижат за спортната натура. Адаптивните амортисьори са опционални. Серийна е системата за смяна на режима на шофиране “Drive Select”. Електромеханичнито серво-управление също е серийно. Системата за динамично управление се долпаща. Двата бензинови и трите дизелови двигателя с диапазон от 190 до  286 к.с. ще харчат до 22% по-малко. Може да избирате между три скоростни кутии: шестстепенна ръчна, седемстепенна с двоен съединител и осемстепенен Tiptronic. Tiptronic e само за топмоделите А5 3.0 TDI (286 к.с.) и S5 (354 к.с.).

S5 Sportback има както нормалното S5 V6 турбомотор с 354 к.с. И 500 Нм макс. въртящ момент. За 4,7 сек. стига до 100 км/ч и е електрически ограничен на 250 км/ч. Новото S5 с трилитровия V6 е също толкова мощно като първото S5 с 4,2-литровия V8. Към това е прибавена и икономична ултра-технология във връзка с quattro-задвижване. Друга новост е A5 Sportback g-tron. Двулитровият мотор развива 170 к.с. и може да работи както с бензин, така и с природен газ.

“Виртуален кокпит” в A5 Sportback

A5 Sportback получава познатия ни от A4 “Виртуален кокпит”, който идва с 8,3 инчов дисплей в средната конзола. Sportback е напълно оборудван. WLAN-хотспот, LTE-връзка, Apple CarPlay, Android Auto, head-up дисплей и безжично зареждане за телефони се доплащат. Безброй асистиращи системи се грижат за сигурността и комфорта.
Началната цена на A5 Sportback е 37 800 евро, S5 Sportback стартира от 62 500 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин