ВР замразява разширяването на зарядната инфраструктура за електромобили, уволнява служители

1904
2024

Петролните компании са изправени пред големи предизвикателства и са принудени да правят сериозни инвестиции заради промените в автомобилния сектор и прехода към електрическа мобилност. Една от тези компании обаче „натиска спирачките“ вместо да ускорява прехода към електрификация

В BP, която е собственик и на оператора на бензиностанциите ARAL в Германия, десет процента от работните места в сектора на инфраструктурата за зареждане на електромобили ще бъдат съкратени, а разширяването на мрежата от зарядни станции в някои държави ще бъде спряно. Като цяло, глобалните цели на корпорацията в тази сфера ще бъдат редуцирани, съобщава Ройтерс. Причината е проста – подразделението за електрическа мобилност (все още) не е печелившо. „През последните месеци BP намали броя на държавите, върху които се фокусира, от 12 на 4 – САЩ, Великобритания, Германия и Китай – там компанията очаква най-бърз ръст на пазара на електромобили“, цитира Ройтерс източник от компанията.

BP очаква брутна печалба 1,5 милиарда долара до 2025

Главният изпълнителен директор на BP Мъри Очинклос обвинява правителствата за липсата на достатъчно мерки за намаляване на въглеродните емисии в големите автопаркове, което да стимулира прехода към електромобили. Като цяло компанията продължава да очаква увеличение на възвръщаемостта от бизнеса с бързи зарядни станции и по-голям оборот от продажбите в магазините на бензиностанциите поради по-продължителния престой на клиентите там. Очаква се компанията да генерира печалба преди лихви,  данъци и амортизация в размер на 1,5 милиарда долара до 2025 г., съобщава Ройтерс.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин