Връзката между MEHARI и E-MEHARI е осъществена!

На салона Ретро автомобили, който се провежда от 3 до 7 февруари 2016 в Париж, Citroen ще сложи на почетно място Mehari. Представен през  май 1968, най-настъпателният автомобил  на марката разбива кодовете на кабриолетите с  пластмасовата си каросерия, поп цветове и очевидно добър характер. Близо 48 години по-късно, Марката възражда този уникален дух с E-Mehari, 100% електрически наследник, представен тук за първи път пред широката общественост. Възможност за посетителите да изпитат истинско връщане "назад към бъдещето"!

2801
2016

Май 1968 … Докато едно поколение манифестира по улиците на Париж в търсене на по-голяма свобода, Citroen представя модел за преждевременен отдих: Mehari. Този нетипичен кабриолет върху платформа Dyane 6 по онова време е почти неидентифициран движещ се обект по пътищата. И има защо: невероятният му вид – свежест, без задръжки и непретенциозен – разклати кодовете на традиционните кабриолети.

Едновременно гъвкав, практичен и икономичен, Citroen Mehari е идеалният съучастник в крайморски екскурзии, благодарение на гениалната пластмасова каросерия от материала ABS, която го прави много лек (525 кг), неподатлив на корозия и с възможност за цялостно измиване с водна струя. Различен, но същевременно настроен приятелски и оптимист с щедрата модулност и поп цветове, този малък Citroen веднага печели популярност и успех.

Символ на свобода и прост и безгрижен начин на живот, Citroen Mehari бързо се превръща във феномен на обществото. Има голяма филмова кариера (в много популярната серия „Полицаят“ с Луи дьо Фюнес) и се появява по пътищата на света (Рали Лиеж-Дакар-Лиеж през 1969, Рали Париж-Кабул-Париж през 1970 г. и т.н. ). Той дори става верен партньор на френската армия и националната жандармерия. Citroen Mehari се произвежда близо 20 години, до 1987 г. са произведени близo 145 000 бр.

Почти 30 години след края на тази сага, скъпа за историята на Citroen, марката съживява днес духа на автомобила, едновременно ретро и много удобен. Citroen е избрал да даде наследник на Mehari: E-Mehari. Наследник, който възприема основните характеристики на по-възрастния си брат (4-местен кабриолет с модулна конструкция, пластмасова каросерия и интериор с възможност за цялостно измиване, ярки цветове и т.н.) с добавена модерна 100% електрическа моторизация (акумулатор LMP, разработен от Bolloré Group), изцяло в съответствие с духа и целите на модела. До пускането му на пазара през пролетта, посетителите на салона Ретро автомобили 2016 (от 3 до 7 февруари 2016 – Париж Експо Порт де Версай) са поканени да видят предпремиерата на Ситроен E-Mehari, и да (пре)открият до него първия Mehari. Истинска възможност да се върнат „назад към бъдещето“!

Освен Mehari, на щанда Ситроен, с участието на клубовете на страстните колекционери на марката, се показват исторически автомобили, станали легендарни, а именно C6, символ на 30-те години, Traction, емблематичната кола на предвоенните години, 2CV микробус, който ще навърши 65 тази година, и също CX, флагмана на 70-те години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин