Врати „въртележки“: няма нищо невъзможно

2501
2023

Няма нищо невъзможно! Това важи, разбира се, също и за автомобилните врати. За авангардни прототипи и лимитирани серии, предвидени за клиенти с тлъсти портфейли, инженери и дизайнери не се уморяват да усъвършенстват механика и електроника. Красив пример в това отношение са вратите „въртележки“.

Сериозни усилия за елегантно качване в автомобила полага и шведският производител на спортни модели Koenigsegg. Самите скандинавци наричат конструкцията на вратите си Dihedral Synchro-Helix Actuation Door System. При отваряне вратите се завъртат на 90 градуса между вертикалната и хоризонталната плоскост. По време на тази внушителна хореография платната се изнасят напред покрай А-колоната. Смисълът и целта на упражнението е чиста проба шоу!

Впечатляващо: Вратите на Koenigsegg Jesko при отваряне се завъртат на 90 градуса едновременно по вертикала и хоризонтала

Техническите характеристики на Koenigsegg Jesko вероятно наистина ще ви се сторят нереални: 1600 к.с. за 480 км/ч максимална скорост. Параметри, познати по-скоро от електронните игри ала Playstation. За да вземе тежащият 1320 кг болид по време на ускорение да излети над пътното платно, задният спойлер притиска задните колела с усилие от 1,4 тона към асфалта. Само 124 екземпляра Koenigsegg Jesko са напуснали поточната линия. Ако проявявате интерес: на вторичния пазар се харчат по седем милиона лева бройката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин