Волан разпознава жестове

1605
2016

Едно движение на палеца и шофьорът ще може да приема входящи повиквания, да активира необходимия режим на шофиране или да пусне своята любима песен. Управлението с жестове е познато в света на електрониката и все повече си проправя път и към автомобилите. Сега Continental, германският производител на гуми и технологичен лидер в автомобилната индустрия, разкрива развоен проект, който за първи път изцяло се фокусира зоната за разпознаване на жестове върху волана.

Иновацията на Continental използва два прозрачни пластмасови панела, без никакви електронни компоненти, които се намират зад волана и могат да бъдат контролирани от шофьора само с палци като при сензорен панел. Специален сензор, инсталиран в арматурното табло отчита всяко движение като го превръща в съответна команда и шофьорът управлява меню чрез жестове нагоре и надолу и потвърждава своя избор чрез леко докосване.

„Движенията са интуитивни и са много близки до начина, по който използваме своите смарт устройства. Така връзката между шофьор и автомобил е изключително улеснена и разсейването по време на шофиране е намалено.“, пояснавя Ралф Ленингер, директор на oтдел Стретегии, разработка на системи и иновации в подразделение Интериор на Continental. Благодарение на внедрения иновативен сензор, технологията на Continental разпознава изключително лесно движенията. Сензорите включват 3D камера и 3D сензор за образи, които преобразуват засеченият инфрачервен сигнал и го трансформират в 3D образ. В резултат, позициите на ръцете и жестовете на водача се отчитат с точност до милиметър и се превръщат в команди.

При по-старите технологии шофьорът трябва да махне ръцете си от волана или да отмести поглед от пътя при управление на системите на автомобила, докато при решението на Continental полето на действие е фокусирано в една област. „С жестовете в точно определена област на кормилната уредба можем да намалим разсейването на водача и по този начин да увеличим безопасността му. Този фокус предотвратява и неволно стартиране на някои от функциите от ръкомахането на шофьора.“, допълва Ленингер.

В резултат, водачът може да се наслади на интуитивно управление на своя автомобил, а производителите да оптимизират разходите си. Новата концепция е интегрирана отлично в интерфейс човек-машина и тя замества други елементи като бутони или сензорни повърхности върху волана. Изчистеният дизайн на панелите е съвместим с почти всеки видове жестове, като винаги могат да бъдат добавени и нови функционалности, а променливата сложност на системата й позволява да бъде внедрена във всички класове автомобили.

В момента системата може да отчита четири различни движения: задаване на навигация, разглеждане на приложения и пускане на музика, приемане на входящи обаждания и контролиране на бордовия компютър. Първоначалните реакции на потребителите по време на тестовете потвърждават предпочитанието на именно тези четири основни действия. Те харесват близостта на волана, жестовете с палци и интуитивното възприемане на конкретните жестове. „Развитието на този специфичен интерфейс човек-машина е критичен за по-високото доверие на водача в своя автомобил. Чрез нашия волан с жестово управление ние правим още една стъпка към автономното шофиране.“, обобщава Ралф Ленингер.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин