Водач на Tesla искал набързо да настрои чистачката и останал без книжка

0408
2020

Тъй като заради настройка на чистачката посредством тъчскрийн по време на движение се отклонил от пътя, шофьор на Tesla се разделил с шофьорската си книжка

Един месец без книжка и глоба от 200 евро – такава присъда получил водач на Tesla, който при силен дъжд искал да настрои бързината на чистачката на предното стъкло, отклонил се от пътя и се блъснал в няколко дървета. Причината: при Tesla стъклочистачката може да се включва/изключва от волана, но интервалите ѝ се регулират посредством централния тъчскрийн.

Водачът е отклонил вниманието си

Произшествието се е случило през март 2019 г., като Апелативният съд в Карлсруе наскоро е потвърдил присъдата поради „несъобразено с правилата използване на електронно устройство“.  Въпреки, че мониторът на инфотейнмънт системата е монтиран на централната конзола на автомобила и се използва за извършване на настройки, в закона пише, че водачът може да отклонява погледа си от пътя само тогава, когато условията на пътя го позволяват и то само за“кратко“.  Съдът обаче не разглежда настройката на стъклочистачката на Tesla като „кратък момент“: то се осъществява посредством подменю, в което можете да изберете между пет различни интервала. Това изисквало значително повече внимание в сравнение с регулирането чрез обикновен превключвател. Затова според съда водачът на Tesla е отклонил вниманието си и вследствие на това е причинил произшествието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин