Внимание, дупка: новата предупредителна система на Mercedes

1308
2021

Големите дупки създават огромен риск за безопасността – и българските шофьори знаят най-добре това. Ако водачът не види навреме някой трап, вече не може да го избегне или да намали скоростта. А това подлага гумите и окачването на риск от повреди, а в най-лошия случай може да се стигне и до инциденти. Точно тук влизат в действие новите функции „Car-to-X“, които повишават безопасността при автомобилите Mercedes-Benz.

Новите модели C- и S-клас, както и EQS могат да откриват дупки или неравности по пътищата. Ако блокът за управление на окачването отчете дефект на пътната настилка и услугата „Car-to-X Communication“ е активирана, тя изпраща данни за местоположението на дефекта на пътя посредством мобилната мрежа в реално време до облака на Mercedes-Benz. Така автомобилите Mercedes-Benz в близост биват информирани за опасността посредством икони на картата в навигационната система. Около десет секунди преди достигането на съответния участък от пътя прозвчава звуково предупреждение и иконата бива осветена.

От моделната 2016 година автомобилите Mercedes-Benz могат да получават предупредителната информация. Общо това са над три милиона превозни средства по целия свят. Изискванията са акаунт в Mercedes me, както и активиране и онлайн достъп до услугата „Car-to-X Communication“. При тези автомобили ще чуете познатото „Traffic event ahead“. се използва за предупреждение. А в новите C- и S-класа, както и при EQS, акустичното предупреждение е Look out, pothole!/„Внимание, дупка!“ или „Attention, speed bump“/„Внимание, неравност“. Новите предупредителни съобщения вече са достъпни на избрани пазари по целия свят и на всички 36 езика, които информационно-развлекателната система владее.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин