Внимание! Високо напрежение! Oпасностите на електромобилите

2704
2021

Тихи, икономични, екологични. Основните аспекти на съвременните електромобили са положителни, но как стоят нещата по отношение на сигурността? Все пак на борда им работят агрегати с доста високо напрежение? Какво се случва, когато електромобил е въвлечен в пътнотранспортно произшествие? Поне на външен вид електрическите возила не се отличават съществено от събратята си, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Понякога трябва внимателно да се вгледате в надписите, за да се уверите, че пред вас се движи изцяло електрическата версия на популярен модел. А това е важно да се знае, ако при неприятно стечение на обстоятелствата се стигне до катастрофа.

Не само професионалистите от противопожарната помощ трябва да са наясно какво следва да се стори, когато електромобил е дефектирал или е въвлечен в пътен инцидент. Важно е с правилата да са запознати както собствениците, така и водачите на тези автомобили, които вероятно първи ще трябва да реагират. Все пак по проводниците в електромобила тече ток, който може да достигне пикови стойности между 4000 и 6000 волта. В много държави експертите от противопожарните екипи специално се консултират с производителите, за да са подготвени как да процедират при аварии и инциденти с електрически коли.

Заради наличието на високо напрежение в електрическите автомобили от съществено значение е на всяка цена да се избягва появата на късо съединение. Ако обаче такова все пак се случи по непредвидими обстоятелства, то може да предизвика пламък, който да обхване превозното средство. Разбира се, това би могло да доведе до сериозни рискове както за пътниците, така и за екипите за бърза помощ. Дори и да не се стигне до пожар, евентуална оттечка от проводник може впоследствие да доведе до токов удар, ако човек неволно се докосне до част от металната каросерия, попаднала под напрежение.

Поради тази причина собствениците и водачите на електромобили трябва задължително внимателно и подробно да изчитат всички предписания по отношение на безопасната употреба и строго да спазват инструкциите. Разбира се, не трябва да се изпада в паника, защото съвсем не е задължително при удар с друг автомобил или препятствие електромобилът да се възпламени. Силно препоръчително е обаче човек да е подготвен и да знае какво трябва да предприеме, за да не се допусне появата на късо съединение. Самите производители също така постоянно увеличават нивото на сигурност на автомобилите и изключват все повече рискови ситуации. Важно е все пак да се знае, че е възможно високото напрежение в автомобила да се задържи до 90 секунди.

В същото време при различни тестове и изследвания не са установени вредни влияния върху човека вследствие на електромагнитните полета, които възникват от наличието на високо напрежение в колата. Данните дори показват, че излъчването е напълно съпоставимо с това на автомобилите, оборудвани с ДВГ, където то идва основно от акумулаторния блок.

С други думи електромобилът не е опасен за човешкото здраве, но наличието на високоволтово напрежение на борда изисква бдителност и внимание. Както при всяка друга машина, рисковете клонят към нула, когато операторите съвестно спазват всички инструкции и мерки за безопасност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин