Внезапните пориви от вятъра: невидимата опасност на пътя

0508
2022

За повече сигурност на пътя с Continental

„Силен северозападен вятър прогнозират днес синоптиците. Код жълто за опасно силни пориви е обявен в почти цялата страна“, вероятно всички чухме предупрежденията на синоптиците в средата на февруари. Но какво означават подобни послания за водачи и автомобили? Вятърът вие злокобно и разтърсва колата ви, поднася я наляво, след това надясно. В допълнение може да се появи и дъжд, който буквално бие по челното стъкло и предизвиква чистачките до краен предел.
Шофирането при силен вятър изисква пълна концентрация и съобразена скорост. Избягвайте риска от разсейване заради силна музика или разпалени разговори. По-добре е да заложите на тишината. Абсолютно задължително е да управлявате с две ръце. Когато порив на вятъра атакува автомобила ви, трябва внимателно и адекватно да противодействате с волана.

Резките движения с кормилото срещу вятъра крият опасност от инциденти. В случай, че поривът прекъсне рязко, автомобилът ви може да се озове в канавката или дори в насрещното движение. Затова управлявайте с чувство. На постоянния страничен вятър може да реагираме значително по-адекватно, отколкото на инцидентни пориви от различни посоки. Самата посока на вятъра лесно може да определим по наклона на дървета и храсти. На големите виадукти и по магистрали нерядко същата цел изпълняват ветропоказателите тип ръкав.

Колкото по-бавно се движат водачите, толкова по-лесно и сигурно ще могат да реагират. Когато порив със скорост от 70 км/ч се срещне с автомобил, който се движи със 100 км/ч, той може да го отмести с един метър. Ако пък се движите със 130 км/ч, възможното отместване нараства до четири метра. Особено опасно става, когато не спазвате нужната дистанция или спрете рязко при движение в колона. Критично става също така на места, където вятърът има открит фронт да атакува: върху мостове и виадукти, свободни коридори между горски насаждения или изходи от тунели. Изпреварването на едрогабаритни превозни средства като автобуси и тирове също може да донесе изненади: щом напуснете областта на завет, която те образуват срещу вятъра.

Високите автомобили, кемпери и баничарки са по-уязвими, когато са изложени на силни въздушни течения. В най-лошия случай те могат дори да бъдат преобърнати. Същото важи за ремаркета и каравани. Затова, щом усетите, че зад вас става неспокойно, веднага намалете скоростта, като, разбира се, съобразявате маневрата с трафика, за да възвърнете бързо стабилността на ремаркето.
Площта за атакуване от вятъра се увеличава, когато на покрива има монтирани кутии, багажници или велосипеди. При предупреждение за силен вятър желателно е да избягвате трасета с много дървета. При поява на бури или урагани най-добре е въобще да не тръгвате на път. Ако пък вече шофирате, паркирайте на сигурно място, където няма риск от падащи дървета и клони. По възможност приберете автомобила в гараж или под надежден покрив. Инвестицията в няколко часа престой в платен покрит паркинг обикновено спестява много ядове, време и средства.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин