Влекачите на бъдещето (ВИДЕО)

Nikola Motors представи два нови камиона: Nikola One и Two ще изминават по 1900 км с едно зареждане, разполагат с 2700 Нм и обещават... да сложат край на ерата на дизеловите двигатели!

0312
2016

След големите обещания Nikola Trucks удържа на думата си и на 1.12 показа два нови камиона. Както Nikola Оne като „емблема“ на компанията, така и Nikola Two (по-лека версия на първия модел), трябва да бъдат доставени на клиентите до 2020 г. Производителят обещава мощност 1000 к.с., въртящ момент 2700 Нм и автономен пробег над 1900 км. Той е гарантиран от огромни батерии с капацитет 320 кВтч. В резервоара на влекачите ще се зарежда водород, който ще може да бъде зареждан в мрежа от 364 зарядни станции, чиито строеж ще започне от 2019 г.

Така изглежда работното място на водача във влекача на бъдещето. Големият дисплей напомня на Tesla.

Така изглежда работното място на водача във влекача на бъдещето. Големият дисплей напомня на Tesla.в

Nikola още няма собствен завод

Един от най-големите проблеми на Nikola е липсата на собствен завод – все още. Основателят и ръководител на компанията Тревър Милтън обеща инвестиция от 1 млрд. долара в производствена база, в която трябва да бъда произвеждани 50 000 автомобила годишно. Строежът трябва да започне още в средата на 2017-а. Дотогава Nikola ще се кооперира с Fitzgerald, специалист по камиони, който ще направи първите 5000 екземпляра.

Соларните станции за водород ще зареждат безплатно

Както Nikola One, така и Two ще имат системата за регенерация на спирачната енергия, ще се зареждат за 15 мин и ще получават напълно безплатно водород за 1 млн. мили – с което обявяват края на дизеловия мотор. Експлоатационните разходи трябва да бъдат с 50% по-ниски, отколкото при конвенционален влекач.

7000 поръчки с капаро

От Nikola Trucks се хвалят, че вече са получи няколко хиляди поръчки с капаро от 1500 долара, което може да бъде върнато. Обявеното финансиране от 4 млрд. долара при цена на екземпляр 330 000 долара е само теоритична величина. Като бонус Nikola обещава на клиентите си безплатна замяна на камиона след 3 години или след 1 млн. километра.

https://youtu.be/3no3tF2kqEE

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин