Владо Илиев: след рали „България” съм раздвоен

Едва 16 от общо 33 стартирали автомобила се добраха до финала до най-престижното наше рали, което за първи път от 14 години се проведе във Варна


29
май
2016

Рали „България” приключи – и за съжаление за пореден път не беше спечелено от българин. Проблем с диференциала извади от надпреварата претендента за победата Пламен Стайков още в първия ден, а още в първата отсечка пилотска грешка уби илюзиите за добро класиране и на атрактивния Мартин Сурилов. Така на върха остана представителят на Обединени арабски емирства Рашид Ал Кетби с германската си навигаторка и Катерина Хапеле и свръхмодерната Skoda Fabia R5, a втори и първи сред българите се нареди тандемът Йордан Атанасов/Янаки Янакиев с Mitsubishi Lancer Evo IX. Бронзът остана за Дилян Станков/Младен Кърчев с Renault Clio RS. Ал Кетби ще дойде отново у нас – за рали „Сливен”. Специалният трофей „Тодор Славов” отиде при младия Михаил Симеонов (4-то място в крайното класиране, 2-ро място в RC4).

Пред AUTO BILD България председателят на БФАС Владимир Илиев коментира, че бил раздвоен във впечатленията си от ралито. „От една страна, се радвам, че имаме такива класни пилоти, но съм тъжен, че разполагат с толкова стара техника.” Вероятно техниката на отбора на Ал Кетби струва колкото всички останали машини в сервизния парк… Илиев демонстрира и задоволството си от много публиката, която подкрепяше екипажите по отсечките. В интерес на истината, дори атрактивното каране и на форлойферите „зареждаше” зрителите по трасето и ставаше причина за бурни аплодисменти. Излизането на няколко автомобила Lada по трасето припомни на по-старите фенове славните времена на рали „Албена”/”Златни” – когато на старта застават над 100 екипажа.

Григоров се сработи добре с новия си навигатор.

Григоров се сработи добре с новия си навигатор.

Издръжливите и бързи Hyundai i20

За пореден път пилотите от Hyundai Racing Trophy доказаха, че техните машини са достойни за борба с далеч по-мощни, но по-стари „бегачки” с много повече „коне” под капака. В неофициалното общо подреждане първият екипаж в класирането на едномарковия шампионат Григор Григоров/Даниел Миленков (за които това е първо съвместно състезание) се нареди пети. Втори в HRT останаха Христо Геров/Йордан Йорданов, а трети – Симеон Симеонов, който за първи път караше с бившия навигатор на Петър Гьошев Димитър Спасов. „Хлапето е много талантливо и след някоя и друга година ще ни прославя”, коментира Митко, който призна, че на моменти, на опасните места, умишлено е карал Мони да намалява скоростта. С 11-ата си позиция в общото подреждане картингистът остава зад себе си пет автомобила. За съжаление излитане от пътя, но без щети по колата, извади Мирослав Ангелов/Петър Илиев от надпреварата и то точно преди последния етап.

Йордан Атанасов е победител за българския шампионат.

Йордан Атанасов е победител за българския шампионат.

Каръците

Освен Стайков и Сурилов карък преследваше и много други екипажи. Марко Стойчев удари голям камък и усука каросерията на своето Evo. Костадин Щерев, който въодушевяваше зрителите с дрифтовете и звука на своето Subaru Impreza STI, беше дисквалифициран заради закъснение от часовия график – а вчера до късно механиците му се бориха да оправят счупената скоростна кутия. Дамският екипаж Диана Стоянов/Иванела Иванова отпадна заради прегрят двигател на Saxo-то. Калин Бенчев/Александър Спиров в последния момент наеха Subaru Impreza STI от румънци – но за съжаление японската машина сервира букет от проблеми – със скоростната кутия, с турбото и за капак – с вътрешно каре.

Снимки: Аpix и HRT

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин