Владее комфорт и спорт


5
юли
2019

Ford отново ще пусне спортен вариант Focus ST, който е същевременно комфортен и спортен. AUTO BILD вече тества модела.

В зависимост от ситуацията на пътя новият Ford Focus ST може да разгърне своите 280 к.с. спортно и комфортно. Дали наистина е така? AUTO BILD провери фактите по време на първия тест на пистата.

Като един лек RS

Първото впечатление: Focus ST е достоен по-голям брат на доставящата невероятно удоволствие малка Fiesta ST. Моделът се управлява като по-лека версия на предишния RS, с подобно пъргава задница като Fiesta ST. Focus има независимо окачване с адаптивни амортисьори и може да вози доста комфортно. Големият диапазон на режимите на движение отговаря на обещанието: голямата сила на Focus ST е, че владее и двете дисциплини – расов спортен дух и всекидневен комфорт. В спортен и състезателен режим автомобилът е много пъргав. С увеличаване на скоростта управлението става още по-добро, а Focus ST се държи като по-възрастно Mini: ако отстъпите от педала на газта и едновременно с това навиете волана, задницата леко поднася – без обаче да прекалява. Тоест, има свръхзавиване с няколко градуса.

19-цоловите джанти на тестовия ни автомобил, част от пакет Styling Paket (доплащане) не возят чак толкова твърдо. На двата следващи завоя наблюдаваме сцеплението при ускоряване на излизане от завоя: в нормален режим Focus заорава с вътрешното за завоя предно колело, но в режимите Sport и Track блести благодарение на електронния блокаж на диференциала на Ford и системата Torque-Vectoring. Функционират изненадващо добре: системата почти не се различава от механичен блокаж на диференциала. Има леки влияние от задвижването във волана, но те не са неприятни, а ни дават по-скоро положителна обратна връзка, особено в ситуации на силно ускорение.

Технически данни

Ford Focus ST 

4-цил. бензинов турбомотор • работен обем: 2261 cм³ • мощност: 206 кВт. (280 к.с.) • макс. въртящ момент: 420 Нм • трансмисия: 6-степенна механична • предно задвижване • ускорение 0-100 км/ч: 5,7 сек • макс. скорост: 250 км/ч • разход 4,8 л/100 км • CO2 125 г/км • цена: от 62 000 лв. (за Германия)

ИЗВОД

Под каросерията на Ford Focus ST ни очаква изключително успешна всестранна настройка с много таланти. Не особено добро впечатление ни направи малко по-високото ниво на шум. В сравнение с конкуренцията като Hyundai i30 N моделът на Ford е по-лек, по-еластичен и малко по-удобен за всекидневието.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин