Витамин Д срещу КОВИД-19?

2008
2020

Витамин Д играе роля в почти всички процеси в нашето тяло. Едно проучване показва, че липсата на Витамин Д влошава разпространението на КОВИД-19. Това истина ли е?

Нивата на Витамин Д в нашето тяло се покачват и понижават в зависимост от времето, в което сме изложени на слънце. Ако достатъчно УВ лъчи достигнат кожата, тялото произвежда Витамин Д автоматично. От друга страна само с храна тялото добива само 20% от необхимото.

Витаминът синтезиран от тялото не е био-активен отначало. Преди бъбреците да могат да произведат биологична активна форма на Витамин Д, известна като калцитрол, трябва да протекат някои метаболични процеси. В последната си форма Витамин Д регулира синтезирането на инсулин, поттиска растежа на тумори и подобрява формирането на червени кръвни телца както и макрофаги, които са критични за имунната система.

Ниски нива на Витамин Д, остро протичане на КОВИД-19?

Проучване от университета Хохенхайм е установила връзка между ниски нива на Витамин Д и тежки случаи на КОВИД. Според него има много доказателства, че болести като сърдечно-съдовите, диабет, високо кръвно са директно свързани с нивата на Витамин Д. Комбинацията от тези заболявания и съпътстващата липса на Витамин Д увеличава риска от остър КОВИД-19.

Д-р Фаснахт е много критичен от ентусиазма около Витамин Д, не защото отрича неговите важни функции, обаче.

Асоциация срещу корелация

Много проучвания показват връзка, но не и директна зависимост. Фаснахт илюстрира: „Представете си две групи от 80 годишни. Едната група е активна и спортува. Другата живее в дом. Разликата ще е огромна. Но да се опитваш да докажеш разликата само с Витамин Д е твърде опростено.“

Нужни са още проучвания

Ако има съмнения за КОВИД-19 е абсолютно задължително да се проверят нивата на Витамин Д според Университета Хохенхайм.

„Не искам да отричам, че има хора, които се нуждаят от допълнителни дози Витамин Д, но от гледна точка на проучването ми изглежда, че помощта му е почти пренебрежима. От друга страна мога и да греша. Важно е да се правят такива проучвания“ казва Фаснахт.

Източник: dw.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин