Високопроходим камион за развиващите се страни (ВИДЕО)

0611
2016

Създадената през 2013 г. благотворителна организация Global Vehicle Trust (GVT) представи ОХ – камион за развиващите се страни. Подобно на мебелите от IKEA, ОХ ще бъде сглобяван на място от отделни части. По този начин ще бъдат намалени транспортните разходи. Компонентите за шест ОХ-а (всеки с дължина 4,23 м) се побират в един корабен контейнер – иначе в същата товарна единица влизат само два сглобени камиона.

Колата може да транспортира 13 души или три европалета и да се движи без проблеми по пресечен терен.

Колата може да транспортира 13 души или три европалета и да се движи без проблеми по пресечен терен.

1600-килограмовият товарен автомобил с дизелов мотор, развиващ 100 к.с., има полезен товар от 1900 кг. Колата може да транспортира 13 души или три европалета и да се движи без проблеми по пресечен терен. ОХ е предназначен за жители на малки населени места – към тях машината ще транспортира питейна вода, семена и строителни материали. В спешни случаи камионът ще може да бъде използван и като линейка.

Зад организацията, създател на автомобила, стои британецът Торкуил Норман. За дизайна се е погрижил Гордън Мъри (познат с работата си за Brabham, McLaren и др.). Тестовата фаза с първите прототипи все още тече. За разработването на серийното производство липсват около 3,5 млн. евро, които GVT трябва тепърва да събере.

https://youtu.be/x9_Zb-veBd0

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин