Виртуални лосове, 3D-очила и хаптични костюми правят автомобилите Volvo по-сигурни


1
дек.
2020

От 1959 г. Volvo се ангажира с подобряването на пътната безопасност. Шведите бяха пионери по отношение на защитата на пътниците и бяха първият автомобилен производител в света, който монтира триточков предпазен колан серийно. Оттогава до днес много неща в областта на системите за сигурност се промениха. Mercedes пусна ABS в масово производство, а системите за следене на лентата вече могат дори да „хванат“ волана за малко в комбинация с адаптивния темпомат.

Подобни системи обаче изискват предварително интензивно тестване, преди да влязат в производство. Тук Volvo използва доста необичаен подход. Шведите се кооперират със софтуерната компания Unity Technologies, компания, известна преди всичко с 3D-среда за компютърни игри. Двете компании работят в тандем по симулации, за да направят шофирането на автомобили още по-безопасно в бъдеще.

Unity е известна от Gaming-бранша

Unity управлява една от най-популярните платформи за разработване на видеоигри в света. Технологията дава възможност да се изчисляват сложни 3D модели в реално време, което прави изживяването при играта много реалистично. T.нар. Unity Engine се е доказал на милиони екрани по целия свят, но в автомобилния сектор се използва до такава сериозна степен само от Volvo. Софтуерът позволява на шведските инженери по безопасността да моделират много подробни виртуални сценарии за движението на автомобила. Виртуалната среда позволява сложни симулации на случващото се в заобикалящата среда, като по този начин могат да бъдат обучавани асистиращите системи без да бъдат застрашени здравето и животът на реални участници в движението.

Комбинацията от хаптичен костюм, VR-oчила и 3D-симулиране се използва само от Volvo.

Volvo обединява различен тип подходи

В допълнение към 3D-средата, VR очилата и хаптичните костюми също играят роля при Volvo. С помощта на VR-очилата виртуалното съдържание може да бъде частично или напълно интегрирано в реалeн сценарий. Създадената по този начин добавена (обогатена) реалност позволява на инженерите на Volvo да правят тестови шофирания във виртуална обстановка – с „истински“ автомобили на „реални“ тестови трасета. Водачът управлява автомобила на затворено трасе, на което изведнъж излизат препятствия. Такива експериментални постановки позволяват асистиращите системи да бъдат тествани в ситуации, които понякога са твърде опасни или рядко се случват на обществени пътища. Но хаптичните костюми Teslasuits също допринасят за това автомобилите на бъдещето да стават по-безопасни.

Eстествено, шведите използват и виртуални лосове за изпитанията на своите автомобили.

Костюмите могат или да записват движенията на тестваните субекти и да ги възпроизвеждат в компютър, но също така и да принудят тестовите субекти да извършат конкретно действие. Костюмите предоставят картина на натоварването, което възниква в определени части от тялото при ПТП, и дори могат да възпроизвеждат записаните данни. В същото време нивото на стрес се определя чрез сърдечната честота. Тези данни помагат на инженерите да адаптират по-добре асистиращите ситеми към хората и така да оценят по-добре последиците от инциденти.

Уникален подход в автомобилната индустрия

С помощта на съвременни технологии Volvo симулира ситуации, които могат да възникнат в реалния живот на пътя. Рискът за минувачите или други участници в движението по пътищата обаче е сведен до минимум. Други производители също тестват своите системи по подобен начин, но холистичният подход в комбинация с VR-очила и хаптични костюми досега е бил реализиран в тази си форма само от Volvo. Но Unity – и по този начин Gaming-общността – също се възползва от данните на Volvo. Това позволява на софтуерната компания да проектира своите модели още по-близо до реалността. Играчите от цял ​​свят ще извлекат полза от това.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин