Визията на INFINITI за следващото поколение премиум SUV

Със световната си премиера на Северноамериканския международен автомобилен салон в Детройт през 2017, QX50 Concept изтъква визията на INFINITI за следващото поколение премиум SUV

1001
2017
 • Новият QX50 Concept представлява еволюция на 2016 QX Sport Inspiration в оригинална, но практична нова SUV форма
 • Купето на концептуалния модел предизвиква стандартния подход към интериорния автомобилен дизайн с високи нива на модерна майсторска изработка
 • Най-новият концептуален модел на INFINITI хвърля светлина върху бъдещата интеграция на автономните технологии на марката в подкрепа на шофирането
 • Демонстрира потенциално приложение на готовия за серийно производство двигател с променлива компресия VC-Turbo на INFINITI

Демонстрирайки как дизайнът на 2016 QX Sport Inspiration, неговият концептуален предшественик, може да бъде адаптиран за бъдещ сериен модел, QX50 Concept уверено изразява дизайнерския стил „Мощна елегантност“ на INFINITI. Силуетът на „изнесено напред“ купе се комбинира с атлетични линии и леещи се повърхности, за да заявят предназначението му на динамичен и практичен SUV. Органичните форми на купето, „организирано около водача, с мисъл за пътниците“ са проектирани в хармония с екстериора. Комбинирайки съвременен дизайн с модерна майсторска изработка, интериорът на QX50 Concept отразява желанието на INFINITI да предизвиква стандартния подход към интериорния премиум дизайн.

Най-новият концептуален модел на INFINITI дава също предварителна представа за плановете за автономни технологии в подкрепа на шофирането. Основа на стратегията за развитие на всички бъдещи автономни системи на INFINITI в подкрепа на шофирането е те да осигуряват запазване на пълния контрол върху автомобила от страна на водача – в съответствие с фокуса на INFINITI върху участието на водача. Като позволяват на водачите да запазят контрол върху автомобила, автономните технологии за шофиране на INFINITI ще работят като „навигатор“ за водача, като предоставят повече възможности, вместо да заменят контрола от страна на човека.

QX50 Concept илюстрира и потенциално приложение на модерния двигател на INFINITI с променлива компресия – VC-Turbo, като предлага на водачите силов агрегат, адаптиран да предлага както мощност, така и икономичност.

Еволюция на SUV 2016 QX Sport Inspiration на INFINITI

 • QX50 Concept показва как INFINITI биха могли да развият своето бъдещо присъствие в най-бързо растящия автомобилен сегмент в света
 • INFINITI е в търсене на по-емоционално изпълнение на SUV дизайна в сравнение със съществуващите модели в този клас

Като представихме QX Sport Inspiration на Автомобилния салон в Пекин през 2016, ние показахме бъдещето на моделите INFINITI QX. Новият QX50 Concept доразвива тази концепция и показва как INFINITI биха могли да развият бъдещото си присъствие в най-бързо растящия автомобилен сегмент в света.“

Роланд Крюгер, Президент на INFINITI

С QX50 Concept INFINITI е в търсене на по-емоционално изпълнение на SUV дизайна, внасяйки доза елегантност и артистичност в сегмент, типизиран от безинтересна, студена естетика. Съчетавайки човешката артистичност с полезност, QX50 Concept отговаря на очакванията за практичност с просторно купе и багажно отделение. Освен това, с дизайна на QX50 Concept се дава предварителна представа как INFINITI биха могли да променят дизайна на бъдещите си автомобили, за да ги оборудват с компактен силов агрегат като собствения им двигател VC-Turbo.

QX50 Concept бележи следващия етап от непрекъснатото обновяване на продуктовата гама на INFINITI. Концептуалните дизайнерски решения на INFINITI са с мисъл за серийно производство, подобно на придържащите се към концептуалната идея серийни версии на концептуалните модели Q30, QX30 и Q60. Създаването на всички тях дава предварителна представа за дизайна и изпълнението на следващото поколение модели на марката. QX50 Concept представя развиващите се знакови елементи от дизайна на INFINITI, демонстрирайки как те могат да бъдат адаптирани за премиум SUV.

С иновативните си пропорции 2003 INFINITI FX45 зададе модела, който бъдещите SUV автомобили следват през последното десетилетие. Първият в света многофункционален спортен автомобил, INFINITI  FX и до днес се счита за емблема на SUV дизайн. Миналогодишният QX Sport Inspiration се постара да събуди отново това въодушевление – и във все по-конкурентния и популярен пазарен сегмент, новият QX50 Concept сега илюстрира как тези дизайнерски теми могат да бъдат пренесени в производствената реалност.

Екстериор: артистично изпълнение на функционален SUV дизайн

 • QX50 Concept представлява най-новата интерпретация на дизайнерския стил на INFINITI „Мощна елегантност“
 • Екстериорният дизайн комбинира стегнати и атлетични линии с ясно профилирани повърхности
 • Демонстрира как дизайнът на 2016 QX Sport Inspiration би могъл да бъде адаптиран за бъдещите серийни модели

Повлиян от дизайна на INFINITI QX Sport Inspiration, QX50 Concept изразява своето SUV предназначение чрез чисти пропорции, ясно заявяващи неговата мощ и динамични възможности. QX50 Concept избягва много от познатите дизайнерски форми и решения в стил „и аз също“, споделяни от установените модели в сегмента премиум SUV модели. Резултатът е много оригинална, но практична нова SUV форма, демонстрираща как дизайнът на предходния концептуален модел на INFINITI би могъл да бъде адаптиран за бъдещите серийни модели.

QX50 Concept е най-новото въплъщение на дизайнерския стил на INFINITI „Мощна елегантност“ – едновременно естетичен и функционален. Екстериорният дизайн на концептуалния модел комбинира стегнати и атлетични линии с леещи се, ясно профилирани повърхности. Изострена, пряма линия преминава от издутия преден капак по дължината на раменете, придавайки на QX50 Concept доминиращо присъствие и увеличавайки визуално дължината на автомобила. Широка, атлетична стойка подчертава функционалните му възможности.

Присъщите елементи от дизайна на INFINITI са очевидни при QX50 Concept, всеки от тях дискретно развит за новото си приложение. Отпред радиаторната решетка на INFINITI с двойна арка  излъчва незабавно усещане за мощ и целеустременост и осигурява фокусна точка за всяка линия от каросерията на модела. Автомобилът е по-висок, по-широк и по-практичен от QX Sport Inspiration, а радиаторната решетка на QX50 Concept добавя по-силно присъствие към предната част на автомобила.Отзад водещият ръб на изрязаната във форма на полумесец D колона е по-висок в сравнение с всеки настоящ сериен автомобил на INFINITI, като допълнително издължава визуално линията на покрива. Взаимодействието на външните линии и повърхности е подчертано от новосъздадената боя Forged Bronze, с тройно по-голямо количество метални люспи в сравнение със стандартните серийни бои. В профил предният капак е оформен подобно на издигната змийска глава с две гънки, изтеглени нагоре от основата на колона А и спускащи се надолу по предния капак, водещи към двата края на експанзивната радиаторна решетка с двойна арка. Тези линии прикриват относително късата дължина на предния капак и подсказват как външният вид на сериен автомобил може да бъде адаптиран за двигател като VC-Turbo на INFINITI, прилагайки мощност на пътя чрез интелигентен силов агрегат със задвижване на всички колела.

Функционалността е необходимост в сегмента на SUV автомобилите и е в основата на дизайна на QX50 Concept. По-практичен от своя предшественик – QX Sport Inspiration, QX50 Concept притежава силует с изнесено напред купе и малко по-вертикална задна част – и двете характеристики подсказват функционален и удобен интериор. Новата форма на изрязаната като полумесец колона D осигурява по-ясна видимост през рамо за водача и по-добра гледка за пътниците отзад.

Интериор: Предизвиква стандартното мислене относно дизайна на премиум купето

 • Купето на концептуалния модел демонстрира нова посока в мисленето с премиум материали и майсторска изработка

Автентични материали и артистичен дизайн в основата на внимателно уреденото купе на концептуалния модел

Организирано около водача, но и с мисъл за пътниците, купето придава еднакво значение както на формата, така и на функцията. Комбинирайки съвременен дизайн с високи нива на модерна майсторска изработка, купето на QX50 Concept демонстрира желанието на INFINITI да предизвиква и интерпретира по нов начин стандартния подход към интериорния дизайн и използваните материали в един премиум SUV.

Вместо лъскавото дърво и меките на допир пластмаси интериорът на QX50 Concept се отличава с по-модерно приложение на дърво, кожа и шевове. Всеки материал е обработен и ползван по начин, който установява нови тенденции в интериорния дизайн на премиум SUV автомобилите.

Съзнателно внушавайки усещане за съвременна човешка артистичност, купето на QX50 Concept се възприема като ръчно изработено и е резултат от два японски подхода към майсторската изработка – „mitate“(произнася се „мии-та-те“) и „shitate“ („шии-та-те“). „Mitate“ се отнася до практиката за подбиране и съчетаване на възможно най-добрия избор на материали. „Shitate“ е желанието да се изработи избраната комбинация от материали, като се извлече най-доброто от нея. С голямо внимание към детайла и довършителните работи, такъв подход създава външен вид и среда в цялото купе, по-добра от всички отделни части, взети заедно.

Комбинацията от материали и начинът, по който са използвани, са позволили на дизайнерите на INFINITI да демонстрират някои от най-високите нива на майсторска изработка, виждани досега в SUV в този сегмент. QX50 Concept е облечен в разнообразие от различни кожи – естествена, полуанилинова и синтетичен набук – за богато разообразие от текстури и визуална дълбочина. Очите естествено следват начина, по който всяка различна повърхност се разгъва в купето. Купето на QX50 Concept подсказва широка гама интериорни покрития, от които клиентите на INFINITI могат да избират, включително внимателно подбрана цветова схема в три тона.

Възприемането на различни кожи за интериора позволява на INFINITI да си представи как това купе в три тона би могло да изглежда. Богата,  кафява кожа облицова горния слой на купето в контраст с бялата кожа за долната част на арматурното табло, тапицерията на вратите и седалките. Между двете преминава линия от морскосин синтетичен набук, който покрива и предната централна конзола. Линия от близко разположен двоен шев преминава по горната част на арматурното табло и вратите и около седалките.

INFINITI са кандидатствали за патент за нов метод на „точково ватиране“ за кожата, с която се тапицират вратите и седалките. Вдъхновено от класическите кожени дивани с копчета, точковото ватиране се шие в отделни точки. Физическите характеристики на кожата създават по-неформална интерпретация на ромбоидната форма, която придава на класическите салонни столове Честърфийлд техния отличителен външен вид.

Там, където много очакват интериорите на премиум автомобилите да използват повърхности от лъскаво дърво, за да създадат усещане за качество, QX50 Concept е облицован с истински порест ясен. Дървото е обработено, за да запази своите естествени, понякога неправилни характеристики по отношение на текстура и външен вид. Ако се прекара ръка по него, посоката на влакната още се усеща, създавайки автентичен, модерен външен вид и усилено усещане на допир.

Естествените, леещи се форми на купето са в хармония с формите на екстериора на QX50 Concept и контрастират с технологичните, линейни – дори сурови – дизайнерски черти на другите автомобили в сегмента. Съчетание от позитивни и негативни повърхности добавя визуална дълбочина в купето със сложно взаимодействие на светлина и сянка. Органичните линии на купето следват форма, подобна на интериора на QX Sport Inspiration, подсказвайки как могат да бъдат развити от оригиналния концептуален модел до сериен автомобил.

Едновременно „организирано около водача“ и „с мисъл за пътниците“, разпределението на купето на QX50 Concept е разделено на отделни зони за водача и пътниците. В съответствие със своя концептуален предшественик, арматурното табло е фокусирано върху водача и използва формата и външния си вид да поражда истинско чувство на увереност зад волана.

Хоризонталните форми на арматурното табло обграждат водача и пътника отпред с извиващи се, непрекъснати характерни линии, които се простират от централната конзола по таблото към задната част на купето. Седалките се характеризират с ергономичен, шестоъгълен мотив за широк, приветстващ външен вид и максимална опора за гърба и раменете на пътниците.

QX50 Concept отдава на формата същото значение като на функцията и поставя практичността в основата на своята компетенция.

С преместването на основата на колона А по-напред в сравнение с QX Sport Inspiration и скъсяването на предния капак за поместването на по-компактен двигател, дизайнът на QX50 Concept с изнесено напред купе създава по-дълго, по-просторно пътническо отделение. Изправената стойка на задната част – по-вертикална отколкото при неговия предшественик – е проектирана да осигури на QX50 Concept изключително багажно пространство. Багажният отсек на концептуалния модел например е достатъчно дълъг да побере детска количка и подсказва как такъв автомобил би бил подходящ за младо семейство.

Графичният потребителски интерфейс на QX50 Concept показва как новите технологии биха могли да бъдат интегрирани в бъдещите купета на INFINITI. Средата на арматурното табло включва широк сензорен екран с HMI (интерфейс човек-машина). Освен да извежда функции за навигация, информация и развлечение, сензорният екран на QX50 Concept би могъл да извежда за пътниците текущото състояние на други технологии в автомобила. Арматурното табло би могло да извежда за всички пътници статуса на различните автономни автомобилни технологии на INFINITI в подкрепа на шофирането и как двигателят VC-Turbo с променлива компресия се адаптира по време на движение.

Инструменталният панел на водача осигурява подробна информация за автономните технологии на INFINITI в подкрепа на шофирането, както и промяната в степента на сгъстяване на двигателя, когато той плавно превключва между предлагане на по-голяма икономия на гориво и по-голяма динамика. INFINITI дава предварителна представа за „навигаторските“ автономни технологии в подкрепа на шофирането

 • Автономните технологии на INFINITI в подкрепа на шофирането ще служат като „навигатор“ за водачите
 • Водачите ще запазват пълен контрол върху автомобила, тъй като автономните технологии на INFINITI в подкрепа на шофирането остават крачка назад от пълната автономност
 • Пакетът технологии от близкото бъдеще предприема проактивен подход към безопасността и делегира обременителните елементи от шофирането на автомобила

QX50 Concept е първият автомобил на INFINITI, който изтъква развитието на набора „навигаторски“ автономни технологии на компанията в подкрепа на шофирането. Основа на стратегията за развитие на всички бъдещи автономни системи на INFINITI в подкрепа на шофирането е, че те трябва да осигуряват запазване на пълния контрол върху автомобила от страна на водача – в съответствие с фокуса на INFINITI върху участието на водача. Автономните технологии за шофиране на INFINITI ще работят като „навигатор“ и ще „делегират“ повече обременителни задачи на автомобила – като навигиране в стоп-старт трафик на магистрала или следене на позициите на околните автомобили.

От своето начало през 1989 г. INFINITI са внесли редица новаторски технологии в помощ на водача. Компанията стои зад серия полу- автономни технологии, въведени за пръв път в света, включително Предсказване и предупреждение за челен сблъсък, управлявано по електрически път Директно адаптивно кормилно управление и Активен контрол на платното.

Автономните системи в подкрепа на шофирането на QX50 Concept дават първоначална представа за първото готово за производство въплъщение на този пакет технологии. С проактивен подход към безопасността автономните системи в подкрепа на шофирането на QX50 подпомагат водача в идентифицирането и реагирането спрямо други участници в движението и потенциални опасности. Бъдещите технологии извличат информация от мрежа лазерни скенери, радари и камери, за да разчитат пътя отпред и следят заобикалящата среда на автомобила и за да позволят на автомобила да реагира спрямо тях.

Тази мрежа от сензори ще бъде развита в бъдещите серийни модели с редица нови функционалности.

VC-Turbo – първият в света готов за производство двигател с променлива компресия

 • QX50 Concept подсказва потенциално приложение на двигателя с променлива компресия VC-Turbo на INFINITI
 • Задвижван от двигател с висока специфична мощност и икономичност
 • Инженерите на INFINITI целят 27% подобрение в разхода на гориво спрямо бензиновите двигатели V6
 • QX50 Concept демонстрира потенциално приложение на новия модерен двигател с променлива компресия VC-Turbo на INFINITI. Все още предстои INFINITI да потвърдят кои бъдещи автомобили ще се възползват от двигателя с променлива компресия, въпреки че QX50 Concept би могъл да бъде едно от идеалните приложения за него.
 • Ефективността и просторното купе на QX50 Concept се дължат отчасти на пестящото място на двигателния отсек. Със своя пропорционално скъсен преден капак QX50 Concept предполага как 2,0-литровият бензинов двигател би могъл да захранва интелигентна система за задвижване на всички колела.

Готовият за производство 2,0-литров двигател VC-Turbo на INFINITI представлява примамлива алтернатива на дизеловите силови агрегати, особено в сегмента на премиум SUV модели. Двигателят VC-Turbo е в състояние да адаптира своята степен на компресия съобразно условията на шофиране, за да предостави оптимална динамика и икономичност. Той предизвиква възприетото мнение, че хибридната технология и дизеловите двигатели са единствените силови агрегати, способни да предложат висока икономичност и въртящ момент. За приложението му в QX50 Concept, HMI (интерфейсът човек-машина) демонстрира на водача и пътниците как VC-Turbo се адаптира спрямо условията на шофиране. HMI извежда на екрана текущия статус на двигателя, когато той интелигентно избира подходящите нива на динамика и висока икономичност. С намален капацитет и висока мощност и въртящ момент, 2,0-литровият двигател VC-Turbo може да се похвали с впечатляваща специфична мощност – по-висока от тази на много конкурентни 4-цилиндрови бензинови двигатели с турбокомпресор и близко до представянето на някои бензинови двигатели V6. За старта на производството на двигателя през 2018 г. инженерите на INFINITI целят 27% подобрение в разхода на гориво спрямо бензиновите двигатели V6 с подобна мощност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин