ВИЖ КАКВО МОЖЕ LADA!

Стар руснак, който се опитва да бъде благороден? Казва се 4x4 Urban! Моделът разяснява своите аргументи пред Audi Q3

1705
2016

SUV СА ВСЕСТРАННИ ТАЛАНТИ. Някои ще се съгласят с това твърдение, други ще го отрекат. Естествено, че тези модели не са перфектни за всяка ситуация. Някои са прекалено фини, други прекалено чувствителни, трети твърде култивирани, а четвърти много скъпи. Стоп! Сещаме се за един, който не е нито едно от изброените по-горе неща. Също така не е скъп. Lada 4×4 Urban се предлага на цена от 23 980 лв. Оборудван серийно с двойно задвижване, електрически стъклоповдигачи, сервоуправление (!) – руснаците слагат серийно дори и отопление на седалките, макар то да е съвсем обикновено. С помощта на превключвател токът потича от акумулатора към жиците в седалките и след секунди задните ви части са изпотени. Ще ви кажем само, че системата действа ефективно.

Какво друго получавате за парите си? Една дизайнерска класика: моделът е стегнато атлетичен, късите надвеси на каросерията издават здравината му, зад вертикалните му стени може да се поберат петима пътници и не на последно място автомобилът изглежда доста екзотично. В големите градове определено се появява по-рядко от Audi Q3 извън пътя. Трябва да споменем, че една важна дисциплина не е неговата абсолютна територия. Придвижването не става стопроцентово безпроблемно. Неговият 1,7-литров бензинов агрегат е шумен, на окачването му липсва фина настройка, а управлението е тромаво и не следва много прецизно командите на водача.

Също така поради липсата на ESP (както и заради неособено добрия спирачен път) не бихме могли да определим автомобила като много сигурен. Няма значение – ние търсим SUV умения на ниска цена.  Моделът показа какво може на Audi Q3. Да се движи прилично? Може го. Да превозва пътници и багаж? Разбира се. Да се катери и да работи здраво – повече от естествено. Как се справя с всичко това? Обяснява го на Audi по собствен, малко нахален начин.

Вижте, аз съм пазарска количка!

Признавам: 183 литра вместимост на багажника – това стига най-много за четири торбички от Gucci. Но аз не съм разглезен. В краен случай всичко може да бъде натоварено върху покрива. Позволени са 75 кг на багажника отгоре.

Вижте, мога да минавам през вода!

С пълна газ през голямата локва. Водата плиска, камъчетата се удрят в пода – моята корава ходова част няма да се впечатли от някакво си надраскване. Срещу доплащане предлагам здрави допълнителни защитни ламарини под калниците, но бездруго мога спокойно да преминавам през водни препятствия с дълбочина
65 см. На специализирания жаргон това се нарича дълбочина на газене.

Вижте, мога и мултимедия!

Вдясно над средните вентилационни дюзи – това е мястото му. Ергономичен удар в десетката – така бихме могли да го наречем. iPad се закрепва със залепваща лепенка за предното стъкло. По този начин се намира в непосредствен обсег и винаги се вижда оптимално. Какво мултимедийно оборудване имам серийно на борда? Системите на производителя изостават по отношение на софтуера. Аз се казвам Urban. Подхожда на Apple.

Вижте, мога да се катеря!

Това е истинската, неподправена механика на захапващите зъбни колела – именно тя ме придвижва напред. Когато блокажът на централния диференциал е блокирал предната и задната ос и когато понижаващите предавки са включени, аз се катеря с бавно темпо и никой не може да ме спре. Мога да се справя с наклони до 58 градуса и ако трябва, в наклонено положение до 46 градуса.

Вижте, не се боя от вода!

Пускаме монета от едно евро в апарата, а след това водната струя сваля насъбралата се през седмицата мръсотия – душът от пароструйката просто се плъзга по тапицериите на седалките ми от изкуствено влакно, гумените стелки и устойчивата на надраскване пластмаса ще понесат всичко. След това прахосмукачката за мокро почистване ще изсмуче останалото. Или пък може да си остане мръсно. Все ми е тая.

Вижте, не се страхувам!

Съмнителни райони, суматоха, самотни паркинги в гората? Да, ако имах скъп брилянтен лак, сигурно щях да се страхувам. И щях да се скрия зад алармената инсталация. Запалените кофи са моите фарове, които ме насочват към свободните места за паркиране. Мен не ме закачат дори хулиганите от пристанищния квартал в Хамбург. Драскотини по лака, графити по каросерията? Толкова невероятно, колкото да видиш Porsche Cayenne на остров Хелголанд (там са разрешени само електромобили).

Вижте, аз съм като пясъчник за игра!

Ако ставаше дума за педагогика – щях да съм доктор по възпитателни науки. Децата могат да гледат във всички посоки и да се наслаждават на околната природа при темпо 100 км/ч. iPad на задната седалка, монитор в подглавника? Не, при мен няма Фейсбук. Отзад хлапетата могат да си ровят като в пясъчник – изсипвате в здравия ми багажник 80 кг пясък и готово.

Вижте, мога да позирам!

Черен SUV, провинциален регистрационен номер – в Хамбург това са белези на дребната буржоазия: шикозната лепенка на култовата верига нощни барове Sansibar. Нищо работа – ще си поръчам лепенката за 2,50 евро от интернет, ще я залепя точно под емблемата на Lada. И нека бъдем честни: мечовете подхождат страшно на суровия ми чар.

Вижте, кръгли фарове? 

Симпатично. Къси надвеси на каросерията, ясно изразени ръбове? Супер! Лакирани брони и тонирани стъкла? Модерно. Виждате ли – с мен можете да се чувствате доста представително. Особено ако ми полирате лака и напръскате гумите с бляскав спрей. В момента ретрото е на мода – а моите корени назад стигат до 1976 г. Дали твоите
Q очи някога ще достигнат такава възраст?

ИЗВОД
НЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ АВТОМОБИЛ, НО Е НАЙ-ВЕРНИЯТ ПРИЯТЕЛ

ОТ ТЕСТОВА ГЛЕДНА ТОЧКА Lada Niva – извинете, 4×4 Urban – изглежда доста архаична. Оборудването за сигурност е лошо, а динамичните характеристики и разходът на гориво са истинска шега. Класиката обаче доставя удоволствие с безпроблемното боравене и с лекотата на управление в града. Urban се справя лесно с модерните изисквания на междуградските пътища и на маршрута до работа. Нека не забравяме:  4×4 моделът струва по-малко от петгодишен Tiguan.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин