Вижте кои са най-масовите модели автомобили у нас


10
февр.
2020

Актуалните тенденции за все по-категорично затягане на нормите за вредни емисии и увеличаване на броя на хибридите и електромобилите на пазарите в най-развитите икономики си остават само добро пожелание в България, където активно се търгуват автомобили със значителен пробег и възраст.

Според анализ на сайт за проверка на историята на автомобили, базиран на данни за цялата 2019-а година от един от най-популярните сайтове за обяви у нас, средната възраст на предлаганите през миналата година 601 612 (в сайта) возила е 17,08 години. Топ 5 по брой предлагани автомобили заемат германски марки (Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, Opel), а в Топ 10 влизат още Peugeot, Toyota, Renault, Ford и Honda.

На практика на Mercedes-Benz и VW се падат над 22% от пазара на автомобили втора употреба в България, като най-популярните модели са 3-тa серия на BMW, VW Golf, C-класата на Mercedes-Benz, Volkswagen Passat и Audi A4 – всеки с дял над 2%.

Разпределението по типове задвижване показва категорично превъзходство на дизела – с 61%. На бензиновите автомобили се падат почти 39%, а на хибридите – незначителните 0,2%. Електромобилите са почти фиктивно представени с под 0,01% от пазара.

На фона на това господство на дизела не е изненада, че средният пробег на предлаганите автомобили е над 215 000 км. Това с особена сила важи за водещите 5 гермаски марки, където цифрата е още по-голяма. Интересен е и фактът, че при японските модели средният пробег на предлаганите превозни средства втора употреба е под 200 000 км.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >