Вижте как ще изглежда кокпитът на бъдещите Opel, Fiat, Peugeot и компания

0901
2023

Макар и с лека маскировка, на изложението CES в Лас Вегас Stellantis представи т.нар. Amazon Cockpit – който ще видим в моделите от различните марки на концерна

В света на автомобила софтуерът ще става все по-важен. И точно както при смартфоните с iOS и Android, само няколко компании ще бъдат играчите и на автомобилния пазар. Stellantis вече работи с доставчика на iPhone Foxconn, производителя на чипове Qualcomm и технологичния гигант Amazon. Резултатът от сътрудничеството на тези компании трябва да позволи лесно и интуитивно управление на кокпита.

На изложението CES Stellantis ни дава възможност да се запознаем (поне донякъде) с новия софтуер благодарение на „Chrysler Synthesis Cockpit Demonstrator“ – на практика прототип на бъдещия кокпит за Opel, Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, Jeep и т.н., както става ясно от думите на шефа на Stellantis Карлос Тавареш.

Кога ще бъде лансиран новият софтуер? Очаква се той да бъде готов най-късно до 2024 г. Но при разработката на софтуер сроковете винаги могат да се окажат плаващи, както VW болезнено установява с CARIAD. В лицето на Amazon Stellantis може би е избрал по-надежден и по-опитен партньор.

Синхронизацията с лични приложения като календара е широко разпространена например при смартфоните, а скоро ще можем да разчитаме на нея и в автомобила.

Cloud-базирана свързаност в автомобила

Но какво може Amazon Cockpit? Концепцията под марката на Chrysler представя така наречения „STLA Smart Cockpit“, мащабируема операционна система, която може да се ъпдейтва over-the-air.

Фокусът е поставен върху персонален асистент, базиран на изкуствен интелект, който съдейства на потребителя при управлението на автомобила, свързва се в мрежа с други устройства като мобилни телефони и смартфони и обменя данни през облак.

Автономно шофиране Level 3

По-конкретно, асистентът се грижи за всичко, което свързваме с мобилността – като вземане на приятели, навигация до най-близкото кафене, планиране на спирки за зареждане или забавление на екраните, докато автомобилът бъде зареждан. Системата поддържа автономно шофиране Level 3.

Автономното шофиране Level 3 позволява и провеждането на видеоразговори в автомобила.

Големите играчи в автомобилния софтуер

Amazon вече демонстрира действието на асистент за всекидневието в рамките на CES 2019. И Google също тръгва по подобен път по отношение на софтуера за автомобили. Явно технологичните гиганти гледат в една и съща посока по отношение на автомобилния бранш. Докато сега Stellantis разчита на Amazon, Volvo и Renault вече си сътрудничат с Google.

Apple обаче вероятно няма да предлага т.нар. Middleware-система за автомобили, но ще заложи по-скоро на функционален софтуер с потребителски интерфейси като например Apple CarPlay.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин