Вижте какъв периметър ще обхващат екозоните за автомобили в София

2308
2021

В столицата ще бъдат обособени две зони, в които ще бъдат въведени ограничения на движението на автомобили в дните с по-сериозно замърсяване на въздуха. По-малката зона ще се припокрива с територията на актуалната синя зона за платено паркиране и ще бъде валидна в дните на по-слабо замърсяване. Когато замърсяването по отношение на фини прахови частици (ФПЧ) и азотни оксиди е с критично високи стойности, ще бъде спирано движението на автомобили в широкия център на София.

Това предвижда проектонаредба за въвеждане на нискоемисионни зони в столицата, която и трябва да влезе в сила най-късно от средата на 2022 г., съобщава „Дневник“. В зависимост от нивата на ФПЧ и азотни оксиди общината ще решава в коя от двете зони ще забранява влизането на автомобили и за МПС-та от кои екогрупи ще важи ограничението.

Малката зона е с периметър между бул. „Сливница“- бул.“Васил Левски“- бул.“Патриарх Евтимий“- бул.“Скобелев“ и ул. „Опълченска“. Вторият вариант, за дните с по-голямо замърсяване, обхваща районите на бул. „Сливница“ – Сточна гара- бул. „Данаил Николаев“- бул.“Ситняково“- бул.“Пейо Яворов“- бул.“Никола Вапцаров“- бул.“Черни връх“- бул.“Хенрих Ибсен“, бул.“Иван Гешов“- бул.“Константин Величков“.

За следене на трафика ще бъдат използвани инсталираните вече над 400 камери, които предстои да бъдат свързани със сървъра на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, разкрива Зафир Зарков, зам.-председател на общинската комисия по транспорт, цитиран от „Дневник“. Ако нарушител навлезе в екозоните в ден на замърсяване, той ще бъде санкциониран с 50 до 500 лева – като за контрола ще се използват споменатите вече камери.

Създаването на нискоемисионни зони по образец на много европейски градове е обвързано с въведените от 12 юли т.г. стикери при ГТП, които да посочват екологичния клас на автомобила. Той показва актуалното ниво на замърсяващи въздуха емисии и ги дали на пет групи. Колкото по-висока е категорията, толкова по-екологичен е автомобилът. В първа и втора група влизат по-старите автомобили – дизели до 2007 г. и бензинови – до 1998 г. Те първи ще бъдат спирани в дните със замърсяване. В трета влизат МПС-та до 3,5 т, произведени до 2009 г., а в четвърта – от 2009 до сега. В „най-зелента“ група влизат само електромобили, Plug-in хибриди и автомобили на водород. Четвърта и пета група ще могат да се движат безпроблемно из центъра дори при замърсен въздух.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин