Новини » Виетнамците атакуват: задава се нещо голямо

Виетнамците атакуват: задава се нещо голямо

0707
2022

Виетнамският автомобилен производител VinFast навлиза на европейския пазар с два електромобила. Началото дава внушителен седемместен модел с името VF 9 Plus.

Виетнам едва ли бива свързван с производство на автомобили, но сега VinFast ще пуснат на пазара два електромобила, единият от които седемместен!

Големият се нарича VF 9 и е флагман на армада от 5 електромобила – от малък SUV до споменатия семеен ван. Дългият 5,12 метра седемместен модел и неговият по-малък брат, SUV-ът VF 8, ще се появят на европейския пазар още през тази година.

VinFast е основан през 2017 г. и е част от Vingroup, един от най-големите индустриални конгломерати в Азия. Първоначално във Виетнам се правят автомобили с двигатели с вътрешно горене на  BMW.

Класическо-модерен дизайн

Първото впечатление от моделите с дизайн от Pininfarina: автомобилите не са екзотични като държавата, от която идват. По-скоро са класическо-модерни. Във VF 8 е просторно, кокпитът следва актуалните тенденции и като цяло се състои от голям, централно разположен тъчскрийн. Големият VF 9, който бе показан в Осло като шоуавтомобил без истински интериор.  

Моделите са с десет години гаранция (!)

Техническите данни на двата модела са окей, но далеч не и превъзходни. VF 9 има разход от 21 кВтч./100 км – в практиката вероятно ще е повече. Цените на моделите на VinFast започват от  43.600 (VF 8) и 58.200 евро (VF 9), но без батерия.

Тя трябва да бъде наета допълнително. От 2024 клиентите ще могат да купуват VinFast с батерия. Първоначално VinFast ще стартира в Германия, Франция и Нидерландия.

VinFast не даде всички отговори

Виетнахмците мислят глобално. Ще бъде изграден завод в Северна Каролина (САЩ), а за европейското производство се търси и фабрика в Германия. Има слухове за завода на Opel в Айзенах. Иначе бившият шеф на Opel Михаел Лошелер застана начело на марката през 2021 г., но се задържа само няколко месеца.

В Осло VinFast оставиха някои въпроси без отговор. Иначе срещу авансово плащане от 150 евро като клиент на VinFirst получавате луксозна почивка във Виетнам.

Технически данни и цена: VinFast VF 9 Plus

• задвижване два електромотора, двойно
• мощност 300 кВт. (408 к.с.)
• макс. въртящ момент 620 Нм
• Д/Ш/В 5118/2254/1696 мм
• собствено тегло н.д.
• батерия 123 кВтч.
• пробег до 580 км
• време за зареждане 35 мин (10-70 %)
• 0–100 к/ч за 6,5 сек
• макс. скорост 200 км/ч
• разход 21,2 кВтч./100 км (WLTP)

Коментар

Хауке Шрийбер

VinFast – or lose even faster? Моля, не ми се сърдете за тази шега. Въпросът ми е обоснован, тъй като виетнамският проект е амбициозен, но и твърде смел. Съмнявам се в успеха му. Конкуренцията е прекалено голяма, а моментът не е много благоприятен в тази криза. Може обаче да не се окажа прав…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин