Видео от смъртоносния инцидент с автономен автомобил

Смъртният случай с автономно Volvo на Uber в САЩ ни кара да си задаваме още въпроси. Местната полиция разпространи видео, на което е „запечатан“ инцидентът


22
мар.
2018

След смъртния случай с автономен автомобил на Uber в Темпе, щата Аризона, тече разследване. Полицията в 180-хилядния град качи в Twitter видео, на което е записано случващото се в секундите непосредствено преди инцидента. На клипа се вижда как жертвата, 49-годишна пешеходка, излиза от тъмното непосредствено пред Volvo-то. Във видеото обаче се вижда и друго – как шофьорката преди случая не следи случващото се на пътя, а гледа нещо в ръката си – най-вероятно мобилен телефон. Едва в последния момент тя забелязва пресичащата жена – но вече е твърде късно.

Инцидентът става на 18 март т.г. около 22 часа местно време. По данни на полицията автономният SUV се движи с 61 км/ч (38 мили в часа) при ограничение 56 км/ч (35 мили в час). Според разследващите изобщо нямало доказателства, че автомобилът опитва да спре. 49-годишната жертва пресича пътното платно в зона, където това е забранено, и освен това бута колело. Шефката на полицията в Темпе Силвия Моър произнесе оправдателни думи за Uber пред San Francisco Chronicle. Било напълно ясно, че „във всеки режим – без значение автономен или не, този удар би бил труден за избягване“. Освен това най-близката пешеходна пътека била само на 100 метра.

Американската транспортна служба NHTSA влезе в контакт с Uber, местните власти и Volvo и призова автономните автомобили да бъдат модифицирани. Със случая се заеха и експертите по катастрофи от NTSB. Те се включват в самолетни инциденти, но при други значими случаи, които биха могли да окажат влияние върху цялата транспортна система. Uber съобщи, че ще oкаже пълно съдействие на разследващите и изрази съболезнования към близките на жертвата. В момента всички тестове на компанията с коли без шофьор са преустановени. Мнението на редактора Иван Мутафчиев по казуса можете да намерите тук.

Още по темата

Card image cap
Новият Nissan Leaf атакува Европа

2
окт.
2017

Nissan разкри цяла електрическа екосистема

Card image cap
VW Passat B5: внимавайте с ремъка!

12
дек.
2017

Passat е изключително популярен автомобил, въпреки че тази популярност според нас със сигурност не се дължи на качеството

Card image cap
Много дълга удължена версия

12
апр.
2016

Дългата версия на A8 ви е прекалено къса? Audi A8 L extended е по-дълго с 1 метър. Тоест луксозната лимузина има дължина от 6 метра!

Card image cap

В последния брой:

Архив >