Видео от смъртоносния инцидент с автономен автомобил

2203
2018

Смъртният случай с автономно Volvo на Uber в САЩ ни кара да си задаваме още въпроси. Местната полиция разпространи видео, на което е „запечатан“ инцидентът

След смъртния случай с автономен автомобил на Uber в Темпе, щата Аризона, тече разследване. Полицията в 180-хилядния град качи в Twitter видео, на което е записано случващото се в секундите непосредствено преди инцидента. На клипа се вижда как жертвата, 49-годишна пешеходка, излиза от тъмното непосредствено пред Volvo-то. Във видеото обаче се вижда и друго – как шофьорката преди случая не следи случващото се на пътя, а гледа нещо в ръката си – най-вероятно мобилен телефон. Едва в последния момент тя забелязва пресичащата жена – но вече е твърде късно.

Инцидентът става на 18 март т.г. около 22 часа местно време. По данни на полицията автономният SUV се движи с 61 км/ч (38 мили в часа) при ограничение 56 км/ч (35 мили в час). Според разследващите изобщо нямало доказателства, че автомобилът опитва да спре. 49-годишната жертва пресича пътното платно в зона, където това е забранено, и освен това бута колело. Шефката на полицията в Темпе Силвия Моър произнесе оправдателни думи за Uber пред San Francisco Chronicle. Било напълно ясно, че „във всеки режим – без значение автономен или не, този удар би бил труден за избягване“. Освен това най-близката пешеходна пътека била само на 100 метра.

Американската транспортна служба NHTSA влезе в контакт с Uber, местните власти и Volvo и призова автономните автомобили да бъдат модифицирани. Със случая се заеха и експертите по катастрофи от NTSB. Те се включват в самолетни инциденти, но при други значими случаи, които биха могли да окажат влияние върху цялата транспортна система. Uber съобщи, че ще oкаже пълно съдействие на разследващите и изрази съболезнования към близките на жертвата. В момента всички тестове на компанията с коли без шофьор са преустановени. Мнението на редактора Иван Мутафчиев по казуса можете да намерите тук.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин