Велосипедът, за който българин получи награда Red Dot

Забравете за електрическия контакт. Този електрически велосипед се зарежда самостоятелно, докато въртите педалите. Впечатляващият му дизайн е дело на българин


23
авг.
2017

Електрически велосипед, който може да се сгъва и… да се зарежда изцяло самостоятелно, докато просто си въртите педалите. Звучи като перпетуум мобиле, но благодарение на уникалната система за кинетично възстановяване на енергията велосипедът плътно се доближава до вечния двигател. Същата иновация се използва вече и в моторните спортове.

При VELO BIKE+ се използват електронни сензори, които гарантират оптималното протичане на енергията, или с други думи – само когато тя е необходима. По време на изкачване по наклон се включва електрическото подпомагане, при спускане надолу добитата енергия се връща обратно в системата. Комбинацията от лек велосипед (от 10,9 кг), който може да бъде сгънат до екстремно компактни размери, с уникално електрическо задвижване, което безгранично подпомага велосипедиста в трудни участъци, го превръща в незаменимо средство за придвижване в града.

Дизайнерът Валентин Водев е удостоен с престижната награда Red Dot за велосипеда, който сгънат с лекота се побира в малък куфар

Това ново поколение е-велосипеди, наречени Pedelecs, е природосъобразно и здравословно средство за бързо придвижване в градската джунгла, с което може да развиете до 25 км/ч. Интелигентното колело (Smart Wheel) интегрира в един дизайнерски елемент електроника, двигател и акумулатор. То лесно може да се постави в задната главина и се зарежда чрез задвижването на педалите. Просто се свързвате с него чрез Bluetooth и вече може да контролирате от смартфона времето за работа на акумулатора, маршрута, както и да настройвате различните възможни нива на подпомагане.

Пъргав и елегантен: моделът развива до 25 км/ч

Дизайнът на VELO BIKE+ вече е удостоен с престижната награда Red Dot Design Award. Велосипедът е разработен във Виена и се произвежда в Австрия. Изключително радостно е, че дизайнерът му е българин! Валентин Водев от 1998 г. живее в австрийската столица. Следвал е приложно изкуство във Виена и продуктов дизайн в Лондон. В собственото му дизайнерско студио „Vodev“ са създадени и други интересни продукти, свързани с мобилността: напр. Roller Buggy – детска количка, която може да бъде превърната в ролер, Pullchair – отново детска количка, която се побира дори в чантичка за лаптоп, Biquattro – електрически транспортен велосипед, или Vienna Bike – компактен товарен е-велосипед на три колела. Последното бе избрано от Европейската комисия като една от най-успешните екологични истории на Стария континент.

В България производителят на VELO BIKE+ все още търси надежден дистрибутор, но дотогава иновацията може да се поръча и директно от производителя. Върховото му изпълнение с титаниева рамка, карбонов ремък за задвижване и дискови спирачки струва около 8000 лева.

 

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >