Векторно разпределение на тягата и ауспух Akrapovic за обновения Tiguan


27
ное.
2020

 

Aсистирано шофиране със скорост дo 210 км/ч. Система Travel Assist. Volkswagen предлага своите асистиращи системи обединени под марката IQ.DRIVE, а новият Tiguan прави още една стъпка напред в областта на асистираното шофиране със системата Travel Assist, която се предлага за първи път в продуктовата гама на популярния SUV модел. Отговорността за контрола върху автомобила през цялото време се носи от водача, но системата Travel Assist е в състояние значително да го облекчи, поемайки грижата за управлението, спирането и ускорението на Tiguan при скорост на движение между 0 км/ч (при версиите с DSG трансмисия с два съединителя), респ. 30 км/ч (при версиите с механична скоростна кутия) и 210 км/ч. За изпълнението на тази сложна задача, Travel Assist стъпва на основата на комплексни системи като адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) за контрол на скоростта и дистанцията, както и на системата за поддържане на лентата за движение Lane Assist за контрол на управлението. Водачът активира системата чрез натискане на отделен Travel Assist бутон на новия мултифункционален волан и следва да държи ръцете си постоянно на волана и при включена асистираща система Travel Assist – електрониката на Tiguan следи и установява това посредством нови, чувствителни на допир панели на повърхността на волана, които гарантират много по-надеждно отчитане при дълги, прави и равни участъци от пътя от използваното в предходния модел решение с отчитане на основата на ъгъла на завиване.

Система Predictive ACC с превантивни функции. Най-новото поколение на адаптивния темпомат ACC (Аdaptive Сruise Сontrol) е част от стандартното оборудване на всички версии на Tiguan от ниво на оборудване Life. ACC действа проактивно, отчитайки актуалната информация за ограничението на скоростта в съответния пътен участък, знаците за начало и край на населените места, кръстовищата и кръговите кръстовища. За тази цел асистиращата система използва данните от фронталната видеокамера и (при модели с навигационна система), GPS сензора, както и картографски данни за профила и релефа на маршрута. Системата АСС в Tiguan е пример за сериоозните темпове на развитие и непрекъснато повишаващата се интелигентност дори при добре познатите асистиращи системи като адаптивния темпомат. Друг ярък пример в тази насока е системата за защита от фронтален сблъсък Front Assist с функция за автономно аварийно спиране АЕВ (Autonomous Emergency Braking), която се предлага като част от стандартното оборудване на Tiguan и вече разполага с разширен набор от функции. Направени са значителни подобрения в скоростта и прецизността на реакциите на системата на пешеходци, пресичащи пътното платно в сложни ситуации. Третият типичен пример за значително еволюирала система е Lane Assist – най-новото поколение на системата за поддържане на лентата за движение вече е в състояние да следи още по-сигурно и прецизно границите на пътното платно (включително и затревени банкети) и ограничителните линии на отделните ленти.

Матрични LED фарове за първи път в Tiguan. Новата система IQ.LIGHT. Tiguan вече използва следващия еволюционен етап в областта на автомобилните светлини – матричната LED система на IQ.LIGHT. В подобна форма тази система на предните светлини бе използвана за първи път от марката Volkswagen в модела Touareg – по-големият събрат на Tiguan. Следвайки неговите стъпки, модерните фарове бяха внедрени при Passat и Golf, а новият Tiguan е четвъртият модел на марката Volkswagen с матричната LED система. Във всяка от предните светлини се използва матричен модул от 24 светодиода, който може да създаде различни гъвкави и интерактивни светлинни функции, които значително подобряват осветяването на пътното платно и безопасността и могат да се прожектират върху пътната настилка. Друга новост при Tiguan е динамичната анимация на LED мигачите, интегрирани в модула на матричните фарове IQ.LIGHT LED. Светодиодните задни светлини също са обновени, като при върховите версии на оборудването те също включват анимирана функция на мигачите. Нов е и поразителният визуален ефект, който създава превключването между функциите на задните габаритни светлини и спирачните светлини.

Подробности за новите нива на оборудване. Нова структура на нивата със значително по-богато стандартно оборудване. Серийни LED фарове и мултифункционален волан
Нива Tiguan, Life, Elegance и R-Line. Специалистите на Volkswagen са конфигурирали по нова схема и преименували нивата на оборудване на новия модел. Следващото ниво след базовата версия на оборудване Tiguan е версията Life, а на най-високото стъпало са различните по характер и конфигурация, но изключителни като ниво на оборудването версии Elegance и R-Line.

Серийни предни LED светлини! Подобреното стандартно оборудване на всички нови версии на Tiguan включва LED фарове, проактивната система за защита на пътниците POP (Proactive Occupant Protection) в комбинация със системата за защита от фронтален сблъсък Front Assist с функция АЕВ (Autonomous Emergency Braking) за автономно аварийно спиране, нов мултифункционален волан, инфотейнмънт система с екран с диагонал поне 6.5 инча, както и онлайн услугите на We Connect и We Connect Plus. Освен всичко това, стандартните характеристики на ниво Life са допълнени с функция Light Assist за автоматичен контрол на дългите светлини, адаптивен темпомат ACC (Adaptive Cruise Control), релси за багажник на покрива или автоматична климатична инсталация (Air Care Climatronic) и 17-цолови алуминиеви джанти. Моделът Tiguan eHybrid в ниво на оборудване Life разполага още с инфотейнмънт система Ready 2 Discover (с допълнителна възможност за добавяне на навигационна функция) с 8-инчов сензорен екран. Върховите нива на оборудване Elegance и R-Line споделят някои общи характеристики като LED фаровете с дневна LED функция и светлини за завой, цифровия блок на контролните прибори Digital Cockpit Pro с дигитални показания и 10-инчов диагонал на екрана, амбиентното вътрешно осветление с възможност за регулиране на цвета в 30 тоналности и инфотейнмънт системата Ready 2 Discover. При ниво Elegance към това се добавят електрозадвижван механизъм за отваряне и затваряне на капака на багажника, релси за багажник на покрива с анодизирано покритие в сребристо и 18-цолови алуминиеви джанти, докато нивото на изпълнение R-Line в спортен дух се предлага с 19-цолови алуминиеви джанти и уникално оформление на броните в стил R-Line.

Допълнителни възможности. Комфортът на борда на новия Tiguan може да бъде изведен на още по-високо равнище и разширен с индивидуални изпълнения с помощта на гамата допълнително и специално оборудване за новия модел. Ярък пример в тази насока са седалките ergoActive за водача и неговия спътник отпред, които наред с много други удобства предлагат 4 вида електрически настройки на лумбалната опора и функция за масаж). Кратките и по-дълги пътувания могат да станат още по-приятни и благодарение на един от най-големите по размер панорамни покриви в този клас (870 мм x 1364 мм) с функция за отваряне чрез повдигане. Модерните удобства като системата Easy Open & Close за автоматично отваряне и затваряне на капака на багажника чрез леко движение на крака в задната част на Tiguan, отоплението на волана и прогресивното управление (включително намален брой обороти на волана и по-прецизни реакции в централната зона) също гарантират комфортът и удоволствие от шофирането на значително по-високо ниво. Най-важната за водача информация се прожектира в непосредственото му зрително поле на водача от опционалния head-up дисплей, а високотехнологичната матрична система на фаровете IQ.LIGHT LED буквално превръща нощта в ден. Сред новите функции в допълнителното оборудване на модела са пакетът амбиентно вътрешно осветление в 30 цвята, дизайнерският пакет Black Style (включващ 19-цолови черни алуминиеви джанти Valencia и брони в стил R-Line), както и пакетът оборудване First Edition, който съдържа почти всички налични в гамата асистиращи системи, вкл. Travel Assist, матричните LED фарове IQ.LIGHT, черна облицовка на покрива, кожени тапицерии Vienna и за първи път в Tiguan – декоративни панели от висококачествена дървесина. При поръчка на пакета оборудване First Edition, допълнителната цена на асистиращата система за маневри с прикачен товар Trailer Assist, която може да се поръча и отделно, също е намалена.

Уникално външно оборудване за версията R. Разработената от експертите на Volkswagen R гама от оборудване R създава индивидуален, много различен свят на динамика и оборудване със спортен дух. Версиите с емблема R винаги са заемали позицията на най-мощните версии в гамата на съответния модел и във Volkswagen R винаги са разработвали специална гама оборудване за тях. Разбира се, новият Tiguan R не прави изключение – първокласното външно оборудване е позиционирано над нивата Elegance и R-Line и включва характерно оформление на броните, уникален заден дифузор, внушителни арки на калниците и 20-цолови алуминиеви джанти Misano. 21-цоловите алуминиеви джанти Estoril се предлагат като допълнително оборудване. Логото R е включено в оформлението на джантите като допълнителен фин детайл. През спиците на колелата на предния мост личат ясно и лакираните в синьо спирачни апарати с лого R.

Уникално функционално оборудване за версията R. Специфичното оборудване R-Line се допълва от изключително мощна спирачна система с 18-цолови перфорирани дискове на предните колела, адаптивно окачване (DCC) с изцяло мови настрокйки и намален с 10 милиметра клиренс, възможност за индивидуален избор на R профил на шофиране, електронен контрол на стабилността ESC (Electronic Stability Control) с възможност за изключване от водача, изцяло нова система за двойно предаване с функция за алтивно разпределение на въртящия момент R-Performance Torque Vectoring, както и уникална спортна изпускателна система с четири финални контура с видими двойни изпускателни тръби и хромирани накрайници вляво и вдясно със забележителен, дълбок звук. Като допълнителна екстра за Tiguan R се предлага и създадената от специализираната в тази област фирма Akrapovič спортна изпускателна система от още по-леки титанови сплави и допълнително усъвършенстван звук. Важно за всички собственици на лодки, ремаркета за коне, багажници за велосипеди и всякакъв вид транспортни ремаркета – Tiguan R ще се предлага и с теглич за прикачни товари.

Изключителни R седалки. Сред отличителните характеристики на Tiguan R са новите, разработени специално за този модел първокласни спортни седалки с изключителна ергономия и интегрирани облегалки за глава, които отговарят на динамичния характер на автомобила както визуално, така и по отношение на функционалността и ергономията. Те са част от стандартното оборудване на спортната версия, а тапицериите им хармонират отлично с облицовките на вратите в Art Velours. Цялостната атмосфера в интериора на Tiguan R излъчва спортен дух, който се среща рядко в SUV класа в тази автентична форма, подчертана от новия мултифункционален спортен R волан с директен бутон R за активиране на режима Race, както и по-големи по размер планки в спортен дизайн за ръчна смяна на предавките на 7-степенната DSG трансмисия с два съединителя. Сред богатото функционално оборудване впечатление правят също така цифровият блок на контролните прибори Digital Cockpit Pro с R лого и вграден таймер за времена на обиколка, специалните R декоративни облицовки в Carbon Grey, осветените панели на праговете на предните врати с R лого и педалите от неръждаема стомана. По желание на клиента се предлагат и комфортни седалки с кожени тапицерии Nappa – вътрешните повърхности на тези седалки са изпълнени с кожа тип карбон, а декоративните шевове и кантове на тапицериите са в типичния за R син нюанс. Синьо е и бродираното на седалките лого R, също както и кантовете на подовите постелки.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >