Вдигни ръце – това е бъдещето!

Светът разработва самоуправляващ се, абсолютно свързан автомобил. Какво обаче означава това точно? Къде са шансовете и къде рисковете?

1803
2016

НАЙ-СИЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ направи шефът на Tesla Елън Мъск: „Мисля, че след време на хората ще им е забранено да управляват коли, тъй като това ще бъде прекалено опасно.“ Просто няма как да им бъде поверено управлението на „двутонна машина за убиване“. И това излиза от устата на автомобилен шеф…

Реакцията бе доста бурна. При това ръководителят на Tesla говореше за бъдеще, в което самоуправляващите се автомобили ще бъдат по-сигурни от насочваните от човешката ръка. Все пак мечтата за шофиране без произшествия бе причината за разработката на асистиращите системи за водача, които се появиха през 1995 г. с въвеждането на електронната стабилизираща система ESP за Mercedes S-клас. Междувременно това, което доскоро се считаше за елемент от научната фантастика, все повече се доближава до реалността: самомислещи, самоуправляващи се и самодвижещи се автомобили. Возила без водач, в които сядате, назовавате целта и по време на пътуването четете, играете или гледате телевизия. Някои го наричат напълно автоматично шофиране. Други – автопилот.

Накрая, някъде към 2030 г., ще се появи и безпилотното управление. Къде се намира техниката към днешния момент? Тя е на прехода между отчасти автоматизираното и високоавтоматизираното шофиране . Новият E-клас например ще може да се движи почти изцяло автономно до скорост 60 км/ч. Системата дори ще подпомага водача до скорост 210 км/ч.

Има обаче и уловки. По време на маневри за изпреварване водачът трябва да погледне в огледалата за обратно виждане с цел контрол, тъй като радарът все още не може правилно да преценява автомобилите, които приближават отзад с много висока скорост. Ако се стигне до произшествие, отговорност носи водачът (изключение: Volvo, виж вляво „Кой какво прави?“). Изясняването на правните въпроси е много важен елемент за автономното шофиране. Производителите трябва да знаят какви правила ще важат за високоавтоматизираните серийни автомобили. Докато в Щатите вече действат и властите смятат да въведат до 6 месеца общовалидни правила, германското федерално транспортно министерство все още говори за разработването на „стратегически опорни точки за по-нататъшното развитие на автоматизираното шофиране до 2020“. Според нас властите в Германия подценяват реалността.

Тъй като още от 2017 или 2018 г. Audi ще бъде в състояние да пусне на пазара високоавтоматизираното шофиране: до скорост 130 км/ч на магистралата техниката на A8 ще поеме изцяло управлението. Заради неизяснените правни отношения от Audi все пак заявяват, че „отговорността остава у водача“. Прибавяме и етичния проблем: какво ще направи един автономен автомобил, ако трябва да вземе решение за милисекунди дали да заобиколи внезапно изскочило на пътя дете и да се забие в група възрастни хора? И кой ще поеме отговорността за това? Програмистът на софтуера? Производителят? Много неясни въпроси относно техника, която трябва да направи живота ни не само по-сигурен, но и по-удобен. А защо не и по-красив?

Снимките на Google Car определено няма да ни накарат да го очакваме, но си личи, че класическата автомобилна индустрия трябва да се настрои за нови противници: Apple, Google, Джордж Хоц. Кой, моля? 26-годишният американец не само е първият, който успя да хакне модела на Apple iPhone. Хоц също е направил прототип на автономно движещ се автомобил, като в гаража на баща си е преоборудвал модел на дъщерната фирма на Honda Acura. При това е успял да го направи само за месец. Хора като Хоц са новите Бенц и Порше. „Автомобилната индустрия ще се превърне в доставчик на IT бранша“, предсказва изследователят Петер Виперман (интервюто вляво). Още по времето, когато беше шеф на Porsche, Матиас Мюлер нарече автономното шофиране „въодушевление, което не може да бъде оправдано с нищо“. Като шеф на VW определено ще бъде на друго мнение.

Кой какво прави?

MERCEDES/BMW/AUDI Премиум производителите са на едно ниво: асистентите за движение в задръстване и по магистралата например в Q7, Серия 7 и S-клас позволяват движение с ниска скорост, без да държите волана, и подпомагане с ръце на волана до скорост 210 км/ч. Серия 7 и E-клас паркират без водач, новото A8 ще може от 2017 г. да се движи изцяло автономно до темпо 130 км/ч.

BOSCH и CONTINENTAL доставят технически елементи и цели системи за автоматизирано шофиране, например за автопилота на Tesla и на Google Car.

KIA тества в Невада. Отчасти автономните функции трябва да се появят до 2020 г., а напълно автоматизираните модели – до 2030 г.

RENAULT-NISSAN обяви, че през следващите четири години ще използват техника за автоматизирано шофиране в десет модела.

GM ще инвестира 500 милиона долара в услугата за съпътстващо шофиране Lyft. Целта е съвместно да бъде създадена цяла флотилия от автономни и поръчващи се чрез приложение таксита.

TESLA нарича своята система за отчасти автономно шофиране „автопилот“. По време на първите тестове почти се стигнало до произшествия. С най-новата версия на софтуера автомобилите могат да паркират и да излизат от мястото за паркиране без водач върху частни имоти.

TOYOTA възнамерява до 2020 г. да инвестира един милиард евро в техника. Японците от Toyota обаче не вярват в безпилотното управление. По-скоро при шофирането ще бъдат подпомагани възрастни хора и инвалиди.

VOLVO ще тества от 2017 г. в Гьотеборг високоавтоматизирани автомобили. Volvo бе първият производител, който обяви, че поема отговорността за своите автономно движещи се автомобили.

VW възнамерява да пусне в Golf VIII от 2019 за първи път в компактния клас автопилот за движение по магистралата до скорост 130 км/ч.

APPLE планира iCar с автономни функции на шофиране. За целта са назначени голям брой специалисти.

GOOGLE се стреми до 2016 г. да се кооперира с автомобилен производител. FORD все още не е потвърден като партньор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин