Въодушевление » Валтер, спасихме автомобила ти!

Валтер, спасихме автомобила ти!

0709
2022

ТАЗИ ИСТОРИЯ започва с една жалка картина и намира кулминацията си с подпис върху главината на волана с кожена тапицерия. Когато рали легендата Валтер Рьорл хваща сребристия маркер, лицата на Кристиан Имхоф и Саша Корел засияват. Двамата изобщо не са предполагали, че сега ще стоят пред дома на своя идол, когато са извадили Audi-то от калта. А дори и не са мечтали, че това Urquattro е някогашният служебен автомобил на двукратния световен шампион.

Рали легендата Валтер Рьорл и навигаторът му Кристиан Гайстдьорфер карат Audi Sport quattro от 1984 до 1987 г.
По време на скок: с Audi quattro A2 Рьорл печели през 1984 рали „Монте Карло“, а снимката е от рали „Португалия“

Точно за 75-ия му рожден ден обаче му правят посещение: Валтер, спасихме автомобила ти! Кристиан е на 43 и е автомонтьор в Нойкирхен в Кнюл (провинция Хесен), а приятелят му Саша е с две години по-голям и притежава сервиз само на няколко километра оттам, в Цела. И двамата носят в сърцата си пръстените на Audi, като са направо влюбени в Urquattro – това е Coupé-то с две врати, четири задвижвани колела, пет цилиндъра. Преди около десет години Саша купува един такъв автомобил в пакет със също вече поочукано Audi 200 за 13 000 лв.

Лошо ремонтирана странична щета, много ръжда: така е изглеждало това Audi, когато двамата приятели го купуват

Състояние? Вижте снимката. Автомобилът е бил с лошо ремонтирана странична щета отляво, ударена предница и бил престоял години наред във вода – ръждата била навсякъде. Документи, двигател, вътрешно оборудване? Нищо от тях не било налично. Заедно с приятеля си Кристиан Саша се опитал да качи Audi-то на ремаркето, но не станало – всички колела били блокирали. Затова те отрязали с флекс спирачните апарати и така се получило. След това колата стояла известно време пред сервиза на Саша. И така си стояла ли, стояла. През 2014 г. Кристиан заявил: „Вземам я и ще довърша.“

Почти два часа отдели шампионът на своите фенове. Рьорл добре помнеше своето бяло quattro

Сега Кристиан гали по ламарината своя перфектно реставриран йънгтаймер и казва: „Не беше планирано така, но нещата ескалираха.“ В продължение на три години е разглобил колата, оправил е ръждата, заварил е нови ламарини, лакирал я е перфектно, като вместо разполагащия с 200 к.с. 5-цилиндров агрегат с десет клапана е монтирал такъв с 20 клапана с 230 к.с., ремонтирал е електрическата инсталация, осигурил е вътрешно оборудване и е тапицирал интериора с кожа. Накратко – всичко е ново. Как обаче му е хрумнало, че автомобилът му може да има нещо общо с Валтер Рьорл? Случило се е при демонтажа, Кристиан тъкмо бил свалил мокета, когато намерил плакет на баварски голф клуб, а на гърба пишело името на един мъж.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин