Ваксината срещу корозията по шасито

2905
2020

Много болести могат да хванат класически или просто употребяван автомобил. От една-единствена обаче последиците са наистина неизличими – и това е ръждата. „Кафявата чума“ е най-опасна не когато обхване калниците или предния капак, а когато „обсеби“ долната част на самоносещата каросерия или шасито – защото тогава отворените „язви“ могат да доведат буквално до разцепване на купето/шасито. Борбата с корозията не трябва да започва, когато се наложи да използвате „течен метал“ или да правите заварки – а стартира още във фазата на профилактика.

Автомобилните производители по правило използват специална вакса за защита на особено податливите на ръжда зони по автомобила. Но малко хора са наясно, че тази вакса има срок на годност (обикновено около 5 години) – и поради тази причина е необходимо следпродажбено третиране на автомобила. Чудесен продукт в такива случаи е прозрачната вакса за шаси UBS 240 на Fertan. Основана през 1979 година, германската компания Fertan произвежда и продава продукти за защита от ръжда, покрития и вакси – като се слави с изключително добро име в ретро средите по целия свят.

UBS 240 е изключително устойчив продукт за защита на шасита, калници и други податливи на ръжда елементи. Ваксата предпазва както от механични увреждане, така и от влага, сол и други агресивни външни материали. UBS 240 може да бъде нанасяна върху шевове, заварки и точки на припокриване, където предотвратява проникването на влага. PVC-съвместима е и може да се полага и върху боядисани повърхности. При наличие на ръжда обработка с Fertan ръждопреобразувател преди нанасяне на UBS240 е задължителна.

Цветът й е прозрачен, като при неколкократно нанасяне започва да придобива лек кехлибарен оттенък. При вече боядисани повърхности, напр. за съхраняване на класически автомобили, следва да бъде нанесен тънък слой. За целта се препоръчва аерозолната опаковка от 500 мл, която осигурява фино нанасяне на продукта. Опаковката от 1000 мл е съвместима с пистолети. Продуктът може да бъде предложен и в 5-литрови контейнери за професионална употреба.

zВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНОТО ЗА БОРБАТА С КОРОЗИЯТА ПО АВТОМОБИЛА!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин