Бюджетен автомобил ли е първият хибрид на Dacia? (ТЕСТ)

0108
2023

Първият хибрид на Dacia изненадващо се оказва ван! Технически прецизно изпълненият и практичен мултиталант вече не е така евтин

В самото начало на нашия тест, посветен на първия хибрид на Dacia, нека отдадем заслуженото уважение и възхищение от успеха на марката: не само в България, където брандът е известен от социалистическото ни минало, но дори и на Запад, където повечето шофьори дори не бяха чували за произведените в Румъния автомобили, новият собственик Renault успя безапелационно да спечели сърцата на една нова група от клиенти – а именно хората, които преди появата на възродената Dacia се оглеждаха основно за изгодни употребявани автомобили.

Това важи в особена степен за Logan (от 27 290 лв.) или Sandero (от 26 390 лв.), но при позиционирания по-високо Jogger, който стартира от 33 090 лв. с конвенционален бензинов двигател, ситуацията започва да се променя. Не че цената не остава конкурентна, но за споменатата по-горе целева група започва да става недостижима. А сега просторният автомобил с възможност за оборудване със седем места се появява вече и като атрактивен хибрид, чиято ценова листа стартира от малко под 50 000 лв.

Този цвят му отива: елегантните линии на Jogger изпъкват особено на слънчевата светлина

Разбира се, хибридната версия на Dacia Jogger разполага с два задвижващи агрегата, както и трети електромотор за управление на вътрешносистемните процеси във връзката между двигател и задвижване, с което автомобилът се превръща във флагман на марката със 142 к.с. на борда. Дали обаче надценката спрямо наличните изцяло бензинови алтернативи може да се изплати чрез по-икономичния разход при хибрида. За хората, които не навъртат много километри, очевидно това ще бъде трудно.

Ако годишно изминавате 25 000 км и успеете да се придържате към средния разход според WLTP от 4,9 л/100 км, което е напълно реалистично, както показаха наблюденията ни по време на теста, това са общо 1225 л гориво. Ако заложим цена от 2,70 лв. на литър, получаваме годишно 3308 лв. за бензин. От друга страна, за Jogger със 110 к.с. производителят предвижда разход от 5,7 л/100 км или 200 л повече на година. Ще рече, че хибридът пести 540 лв. на година и за избиване на горницата в цената му ще трябва да се ползва почти 30 години. С цялата условност на подобни сметки, предвид вероятно продължаващия ръст на цените при горивата. На този фон за изкушените от аритметиката за предпочитане е да обърнем внимание на версията ECO-G. При същите условия тя би употребила 1925 л газ, а при актуална цена от 1,21 лв. за пропан-бутана колата генерира годишни разходи от 2329 лв.

Качествена изработка на добри материали: Dacia Jogger Hybrid предлага удобства включително за дълъг път

Правим всички тези калкулации, за да подчертаем, че при хибридния Jogger основната тема съвсем не е цената. Изборът на тази версия гарантира най-вече огромно предимство по отношение на комфорта. Не само защото серийната тук автоматична трансмисия няма как да получите при базовите версии дори да сте готови да извадите за нея много пари. Именно тя е в основата на връзката между електрически и ДВГ двигател. Блокът е така конструиран, че автомобилът тръгва винаги задвижван от електричество, което превръща всяко потегляне в особено хармонично изживяване. Когато автомобилът е вече в движение, бензиновият агрегат добавя своите 94 к.с.
Подобно на изрядното потегляне, радост доставя и щедрото пространство в купето на този дълъг 4,55 м ван-кросоувър. Дори и когато ежедневните пътувания до детската градина и/или училището са заменени с пътуване по повод заслужената годишна отпуска. Оборудването, качеството на материалите и изработката са отлични и на ниво за дълги разстояния. Освен това, тежащият тон и половина автомобил безапелационно пресича дупки и неравности, при което грижовно щади пътниците от несгодите на пътната настилка.

Работна атмосфера: прегледен кокпит, удобен волан и екран с интуитивна графика

И докато в интериора всичко е надлежно и практично подредено, без излишен лукс, то екстериорният дизайн на тази Dacia веднага привлича вниманието. С характерния запазен шрифт в стилно бяло върху капака на багажника или също така изпълнените в бяло букви DC върху предната решетка. Същото важи за ефектните дневни LED светлини с формата на стрелки, както и за модерния надпис върху надлъжните релинги на покрива. Вероятно на мнозина ще се хареса и дизайнът на задницата с щипка от познатата ни стилистика на Volvo. Освен това при ниво оборудване Expression получавате умело позиционирани трекинг елементи като защитни елементи за калниците в черен цвят и надеждна защита на подподовото пространство. Така в Jogger придобива почти хипстърско усещане за SUV, което съвсем не е случайност, защото клиентите отдавна го харесват, а производителите добре го знаят.

И това далеч не е всичко: паркинг-асистент, сензори за дъжд, интеграция на смартфона вкл. 8-инчов интерактивен екран са включени в цената. При хибридната версия се добавя и скоростомер, който може изцяло да изпълни дисплея. Разбира се, на разположение имате и екстри: навигационен модул, алуминиеви джанти, подгряване на седалките и специални лакови покрития срещу доплащане. Така сборът бързо може да напусне орбита, очертана от споменатите 50 000 лв. Действително практичната 7-местна версия от Renault също калкулират допълнително.

Подредена къща: под капака хибридната система разчита на ДВГ и два електрически двигателя

TEХНИЧЕСКИ ДАННИ: DACIA JOGGER HYBRID 160

Системна мощност 162 к.с.; Бензинов агрегат 1598 cм³; Мощност 94 к.с.; Макс. въртящ момент 148 Нм при 3200 об./мин; Електромотор 48 к.с.; Въртящ момент 205 Нм; Брутен капацитет на батерията 1,2 кВтч; Тип батерия: литиево-йонна; Макс. скорост: 167 км/ч; 0-100 км/ч 9,8 сек; Комбиниран разход 4,8 л/100 км (WLTP); Д/Ш/В 4547/1848*/1674 мм; Междуосие 2897 мм; СО₂ 108 г/км (WLTP)
Цена ок. 50 000 лв.

*със странични огледала

ИЗВОД

С 1800 л обем за багаж Jogger е отлично предложение не само за големи семейства, но и подходящо решение за транспортните предизвикателства на бизнеса. Но като хибрид Jogger ценово започва да играе в друга лига. Богато оборудван дори може да ви излезе повече, отколкото два броя Sandero в базовата им версия. Така Dacia бързо може да се превърне в луксозен обект на желанието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин