Българско участие в разработката на новия Mercedes-Benz Actros


14
ное.
2018

Броени месеци след премиера на новата A-класа на Daimler с елегантната MBUX система, разработена от български инженери, автомобилният гигант обяви поредната си революционна технология с българско участие. Този път става въпрос за кокпита на най-модерния камион в света – новия Actros с Active Drive Assist.

Ролята на българския развоен център на „Вистеон“ е изключително голяма – от инженерното ръководене на проекта до самата разработка на отделните елементи от архитектурата на системата. На самото устройство, независими една от друга, работят три различни операционни системи, които осигуряват сигурна и защитена среда за изпълнение на специфичните функционалности. Революция за този тип вградени системи е използването на софтуер за виртуализация на хардуера с оглед по-оптимално управление на перифериите. Проектът се базира на SmartCore технологията на Вистеон, която интегрира няколко традиционни устройства в единна система. С този успех с първия по рода си проект за камион, инженерите от софийския развоен център са изключително доволни от възможността да натрупат уникален опит в областта на тежкотоварния транспорт.

С поредица участия на различни изложения и премиера на флагмана си Actros Mercedes показа на живо новостите в тежката категория. Основните отличителни черти на новите камиони са премахването на страничните огледала и изцяло дигитализираният интериор в кабината. Традиционните стрелкови уреди (скоростомери, оборотомери и т.н.) са заменени с голям дисплей, който може да бъде конфигуриран по желание на водача. Драстично е намален и броят на бутоните около таблото с помощта на чувствителни на допир панели на волана, шофьорът може да превключва менютата, които дават инфромация за пътната обстановка и състояние на камиона, режимът на шофиране или просто бърз достъп до мултимедия и свързан телефон.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >