Български проект: с Toyota Corolla WRC до супермаркета

1001
2023

Тунинг проектът е направен по поръчка на приятел на състезателя – и сбъдва детската мечта на мъжа, който носи името Тошко. Идеята е Corolla-та да бъде израз на перфектния баланс между „бегачка“ и всекидневен автомобил. И този баланс е постигнат: съскането на турбото, огънят от ауспуха и звукът от задния диференциал са досущ като на WRC-то, oсигурило на Toyota шампионската титла при конструкторите през 1999. Същевременно дори капакът на багажника (!) е облечен в алкантара, по цялото купе e залепена шумоизолация Dynamat (използвана най-често при изграждане на high-end car audio), а тапицерията на вратите и седалките с надпис ТТЕ (Toyota Team Europe) създава усещане за премиум внимание към детайла като в луксозния клас.

Дори ролбарът стига до средата на купето – сякаш за да подчертае, че автомобилът е замислен наполовина като състезателен, наполовина като всекидневен

От друга страна, дигиталното монохромно табло не е препратка към модерните тенденции в автомобилостроенето, а детайл, който максимално доближава този „ултрахотхеч“ до расова рали машина. След участието в 550 Challenge Mallorca Дунев критикува високата маса на автомобила, която се отразява негативно на пътното му поведение. Но състезателят знае добре, че да караш състезателен автомобил във всекидневието не е особено голямо удоволствие. Ето защо и в момента антилаг системата е буквално затапена – иначе автомобилът би бил прекалено агресивен за градския трафик.

Двигателят 3S-GTE от Celica GT-Four доближава автомобила в най-голяма степен до WRC машината. Цялостният силов тунинг включва спортни разпредителни валове, ковани бутала и биели, нови клапани със специални пружини и тарелки, нови лагери и др. Мощност около 300 конски сили.
5-степенната правозъба трансмисия е направена по индивидуален проект в Словакия; хидравлична ръчна – за бързи обратни завои
Съкращението ТТЕ идва от Toyota Team Europe
Зад белите джанти се крият червени спирачни апарати

Toyota Corolla WRC е емблематичен и за родния моторспорт модел – защото именно на борда на такава „бегачка“, струваща тогава 700 000 германски марки, 8-кратният републикански шампион Димитър Илиев прави най-тежката катастрофа в кариерата си – на Рали „България“ през 2002 г.

Извод

Проекти като тази реплика на Corolla WRC разкриват, че от България могат да излизат уникални автомобили, изработени с върхово качество и професионализъм. А самият замисъл – да се чувстваш като в расова състезателна машина от Световния рали шампионат дори по пътя към супермаркета, е невероятен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин