Български проект: с Toyota Corolla WRC до супермаркета

1001
2023

Дидие Ориoл, Карлос Сайнц, Маркус Грьонхолм, компютърната игра Colin Mcrae Rally, фаровете като очи на насекомо, трещенето на антилага… Водопад от спомени ме залива по пътя към сервиза на дрифт пилота Тодор Дунев. А там ме посреща Тя: Toyota Corolla WRC! Разбира се, не оригинална „бегачка“ от заводския отбор на марката – но досущ като нея, с червено-зеления брандинг и надписите Castrol. „Един от представителите на „Toyota Испания“ започна да чегърта лепенките и веднага заключи – „тези хора знаят какво правят“, разказва Тошко спомените си от провелото се в началото на октомври рали 550 Challenge Mallorca, в което се включва зад волана на Corolla-та. Атрактивното състезание в нетипичната за дрифт аса дисциплина събира от класики като Renault Dauphine Gordini и Audi Quattro до модерни R5 „бегачки“. А похвалата от специалиста идва заради 6-те ръце лак, положени върху Corolla-та от 1997. Две от тях „запечатват“ лепенките – т.е. „бойната украса“ на автомобила.

Дигиталното табло е досущ като при истински състезателен автомобил – но интериорът не е спартански, а „пипнат“ с висококачествена алкантара и червени шевове
С този проект собственикът на автомобила сбъдва детската си мечта и се включва в редица мероприятия за олдтаймери

Но това е едва финалният акцент: отборът на Dunev Motor Sport затваря проекта от начало до край. Момчетата в сервиза интегрират oт 4х4 система, правозъба трансмисия и нов тунингован турбодвигател 3S-GTE Celica GT-Four (2,0 л, ок. 300 к.с., с антилаг система), през хидравлична ръчна спирачка, ролбар (зад седалките) и окачване на колоувъри до бодикит от оригинална Corolla WRC, претърпяла катастрофа. Дори отливката на четирите допълнителни фара за нощните етапи е направена от екипа на Дунев. „Най-трудно беше да напаснем фугите“, спомня си Тошко предизвикателствата около поставянето на бодикита.

Тодор Дунев монтира отливката с 4-те допълнителни фара, направена в неговия сервиз
Този спойлер е част от бодикит на автомобил за Световния рали шампионат

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин