Български екипаж с Infiniti Q50S Hybrid стартира в екорали в Италия и Словения


22
мар.
2017

Българският екипаж Елвис и Елена Георгиеви ще участва с Infiniti Q50 S Hybrid в екологичното рали ECOnova rally Italy – Slovenia. Нашият тим стартира от първото място – позиция, която му се полага поради победата на последното състезание. Луксозният хибрид на японците попада в категория VII – Хибридни електрически возила, където конкуренцията е значителна. Луксозният премиум седан Q50 S Hybrid се задвижва от 3,5-литров V6 двигател, подпомогнат от системата Direct Response Hybrid на Infiniti. В изцяло електрически режим Q50 S Hybrid не отделя вредни емисии – и разполага с цели 364 конски сили при едва 144 г/км CO2 емисии.

Основната цел на ралитата ECOnova е популяризирането на новите технологии за съхраняване на енергията и постигането на възможно най-ниски нива на замърсяване с въглеродни емисии. ECOnova има за цел да окуражава водачите към промяна на шофьорските им навици и съобразяване с природата. Екоралитата не са типични състезания за скорост. Организаторите присъждат допълнителни точки за различни техники за икономично шофиране и пестене на енергия. Състезателите преследват „идеално време“ за достигането от една точка до следващата, като ранното или късното пристигане се наказват еднакво тежко. Участниците не се ограничават до екологични стилове на каране, а съобразяват цялостното си поведение с екологичната идея – избират екологични храни и напитки, събират отпадъците си разделно и оставят местата, през които минават, по-чисти, отколкото са ги намерили.

Това напълно съвпада с философията на Infiniti за хибридно задвижване, което предоставя впечатляваща динамика, но не за сметка на екологичността. Състезанието ECOnova rally Italy – Slovenia започва на 23 март 2017 г., като в първия ден стартът и финалът са в Триест (Италия), с три задължителни етапа с дължина от 41,9 км и общо 97,3 км дневен преход. На 24 март състезателите отново стартират от Триест, но преминават в Словения и след специални етапи през Любляна и Постойна, финишират в Пиран на Адриатическото крайбрежие. В този ден има шест специални етапа с обща дължина 96,6 км, а цялото състезателно разстояние е 324,1 км. В последния трети ден от надпреварата екипажите ще използват живописни пътища, за да се върнат в Триест след 188,5 км, от които 39,4 км в етапи за време.

Шампионатът ECOnova през 2017 се състои от четири надпревари. След това в Италия/Словения, следват състезания в Австрия (8-11 юни), Германия (31 август – 3 септември) и Швейцария (2-5 ноември).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин