Българският картинг талант Руйков спечели Зимната купа на ROK и ще кара на световно първенство

2602
2024

Българският картинг пилот Любослав Руйков записа втора голяма победа през новия сезон – в неделя той спечели Зимната купа на ROK в своя клас Junior. Това е първото голямо състезание на ROK за сезона и победителят получава право да кара на световното първенство в края на кампанията. На пистата „Саут Гарда” в Лонато Любо се бори още 53 пилоти, като още в събота записа 4-о време в общата квалификация в клас Junior и спечели своя хийт.

В неделните префинали Руйков записа четвърто и второ място и на финала стартира четвърти. Още от самото начало на последната битка той атакува пилотите пред него, успя да поведе, след това съперниците му го догониха, също го атакуваха, но в последните обиколки българският пилот запази лидерството и на финала спечели с 0,091 секунди пред поляка Антъни Косиба.

„Планът ни за финала беше Любо да е агресивен от самото начало и от първия завой той атакува пилотите пред него – заяви механикът и треньор на Руйков Станислав Каваримов. – Когато излезе пред съперниците си в един момент те осъзнаха, че той е бърз и ако продължават да се борят зад него, няма да могат да го стигнат до финала. Затова те се подредиха в слипстрийм и така го доближиха, атакуваха го, но той си върна първата позиция и едва в последната обиколка се отбраняваше.”

Победата в генералното класиране в клас Junior осигурява на Руйков участие на световното първенство на ROK, където се събират изключително силни пилоти.

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Story Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

„Въпреки безотговорното поведение на българската картинг федерация, която провали участието на Любо в Картинг академията на ФИА тази година, той успя да се пребори за нов шанс и ще кара на световно, което за нас е важно”, допълни бащата на пилота Велко Руйков.

По-рано този месец се оказа, че от федерацията са изпуснали сроковете да заявят Руйков и той получи статут на резерва в Картинг академията на ФИА, която се провежда ежегодно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин