Българският екип на Bosch в 40 проекта за коли без шофьор и електрическа мобилност

0106
2020

Първият Инженеринг Център в София, открит от Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва една година от дейността си в страната. Екипът от висококвалифицирани професионалисти участва в разработването на над 40 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойните екипи на Бош в Германия, САЩ, Унгария и Румъния, като предоставя най-добрите решения за водещите световни производители на автомобили.

„Само за една година показахме, че имаме потенциала и експертизата да поемем изцяло работата по даден проект – от софтуер, през мениджмънт на проектите, комуникация с клиента до цялостно управление на процеса. Амбицията ни е да затворим целия цикъл и скоро да предложим на пазара технологии, разработени изцяло в България“, споделя Динко Русев, технически директор на Бош Инженеринг Център София.

След приноса си в развитието на множество софтуерни функционалности, Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства като създава цялостни решения за така наречените „автомобили на бъдещето“.

Автоматизираните системи могат да предотвратят инциденти и улесняват потребителите

Сред разработките на Центъра са системи, които подпомагат водача на автомобила и осигуряват по-безопасно шофиране.

Пример за такива системи са тези за мониторинг и оценка на поведението, които анализират поведението на водачите и пътниците чрез изкуствен интелект (AI). На база този анализ могат да се вземат решения и да се предприемат действия за предотвратяване на пътни произшествия.

Центърът допринася и с разработването на последно поколение предна видео камера /Front Video Camera/. Системата предлага разновидност от удобни и сигурни функционалности, като следене на пътната обстановка, разпознаване на пътни знаци, интелигентно управление на светлините на фаровете и предпазване на пешеходците.

Един от най-новите проекти, по които работи Бош Инженеринг Център София, е разработването на eBike компоненти. Динамичната среда, необходимостта от дистанция и отговорност към околната среда водят до бум в развитието на тази технология в последните години. Бош има 70% пазарен дял в производството на технологии за електрическите велосипеди в света.

Кариерни възможности за специалисти и развитие на млади таланти

Компанията предоставя на служителите си вдъхновяващи условия за работа и възможността да участват в атрактивни проекти, свързани с най-новите технологии в автомобилния сектор. Само за дванадесет месеца се наблюдава удвояване броя на служителите – от 120 до над 250, като процесът по наемане на експерти продължава. В момента компанията има отворени позиции за софтуерни инженери и хардуерни специалисти за новосформирания хардуерен отдел.

Група Бош демонстрира отговорност и добри практики в дългосрочна заетост и образование. Освен че инициира програми за усъвършенстване на квалифицирани и опитни инженери, компанията подкрепя и младите таланти в професионалното им развитие. Подготвят се стажантски програми, работата с университетите и инвестицията в бъдещи кадри е сред основните приоритети на Центъра.

Признания на общността

  • Бош е сред отличените компании на Наградите на германската икономика в България 2019 за разрастващия се бизнес, свързан с новия Бош Инженеринг Център София.
  • Бош Инженеринг Център София е награден от Global Tech Summit Sofia за Tech Growth Business на годината за 2019.
  • Бош Инженеринг Център София получи наградата „Инвестиция за индустриално развитие“ на Годишното гала събитие на българския автомобилен клъстер.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин