Българските полицаи, които се превърнаха в истински герои на пътя

2302
2024

Десетите годишни награди за пътна безопасност бяха връчени вчера

Вярвам, че битката с пътния травматизъм е наша обща мисия, в която победата е спасен човешки живот. В тази битка МВР направи стъпка напред – изведе на въоръжение засилен контрол, отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, повишаване на събираемостта на наложените глоби, това заяви зам.-министър Христо Стефанов на официалната церемония по връчването на 10-те годишни награди за пътна безопасност.

По думите му решителната крачка ще бъде възможна, ако бъде създадена обществена нетърпимост към чувството за безнаказаност. Това ще бъде сложен и труден процес, изискващ постоянство във формирането на едно коренно различно поведение на толерантност, на отговорност и на култура, допълни още зам.-министър Стефанов.

В рамките на церемонията бяха отличени трима полицейски служители –  полицейските инспектори Джамал Чолаков и Фидан Чавдаров от РУ-Девин и младши контрольор Румен Колев от РУ-Царево. Те призоваха присъстващите да бъдат отговорни, когато управляват превозно средство и да пазят живота.

На 29 април м.г. полицейските инспектори Джамал Чолаков и Фидан Чавдаров пътуват в извън работно време към гр. Доспат с личен автомобил, когато преди с. Борино забелязват извън пътя светлини, идващи от около 20-30 метра под стръмен скат. Спират и бързо установяват, че минути преди това се е преобърнал лек автомобил, зад волана е пострадало младо момиче, което категорично отказва да бъде извикана спешна медицинска помощ, заявявайки, че родителите й пътуват за да я приберат. Двамата полицаи изчакват идването на близките, не разрешават намесата им, запазват местопроизшествието и уведомяват „Бърза помощ“, както и колегите си от „Пътна полиция“. Остават на мястото докато приключи огледа на произшествието и оказван съдействие на екипа на спешната помощ. При извършените по-късно медицински прегледи става ясно, че момичето е сериозно пострадало и благодарение на предприетите от двамата полицаи действия са избегнати по-тежки увреждания, възможни при опита да бъде изведена от автомобила без необходимото предварително обездвижване на тялото и транспортирането без медицински транспорт. Награда за оказаната от инспекторите помощ е сърдечната благодарност на родителите на пострадалата.

Младши автоконтрольор Румен Колев от РУ-Царево е отличен за проявен професионализъм  и оказана помощ при възникнало бедствие на територията на Община Царево на 5 септември 2023 г. На тази дата той, заедно с колегата си Стефан Диханов, докато изпълняват служебните си задължения в района на третокласен път Царево – Ахтопол, се оказват блокирани от преляло дере, бързо течащата вода на пътя достига до 1.50 см. Двамата полицаи веднага създават организация хората да не преминават през опасната зона, предприемат незабавни действия и спасяват шофьор, чийто автомобил бива залят от придошлата вода. Когато временно водата спада, двамата минават от другата страна на дерето и извършват обход, но минути след това то отново прелива. Този път в капана на прииждащата вода се оказват струпани автомобили, за които няма алтернатива за връщане. На място обаче са двамата полицаи, които часове наред под проливния дъжд се грижат за безопасността на водачите и техните спътници, дават им кураж и спокойствие. Гражданка, оказала се случайно на мястото заснема оказаната от  полицай Колев помощ и качва пост в социалните мрежи, който бързо се разпространява.

Фондация “Годишни награди за пътна безопасност” е основана през 2011 година и има за цел да поощри, номинира и отличи всички положителни инициативи за пътна безопасност от Владимир Тодоров, председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи и няколко негови съмишленици.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин