Българските отбори отново атакуват Shell Eco-marathon

За втора поредна година състезанието е част от фестивала „Изгради бъдещето“, който ще се състои от 25 до 28 май в Олимпийския парк "Кралица Елизабет" в британската столица.


25
май
2017

Българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2017 започват днес своето участие в единственото по своя мащаб европейско състезание за енергийна ефективност и иновации в транспорта. Отборите от България преминаха финалните тестове и обиколки на пистата с цел фино настройване на автомобилите, преди началото на официалните състезания в различните категории. Колите им стигнаха до столицата на Великобритания, благодарение на водещата компания в областта на международния транспорт и спедицията Дискордиа, която транспортира безвъзмездно превозните средства на българските младежи до и от Лондон.

В десетата година от първото българско участие в Shell Eco-marathon Европа България ще бъде представена в Лондон с три отбора. Това са екипът на Техническия университет в София, който ще се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български тима в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Техните автомобили бяха представени на специално събитие за медиите в столицата на 9 май.

Общо 178 ученически и студентски екипи от 28 държави в Европа работиха усърдно, се състезават с тях на прочутата писта в Лондон. Надпреварата предизвиква учениците да изпитат границите на енергийната ефективност, като изминат най-голямо разстояние с минимален разход на енергия.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >