Българска премиера на Arteon: Изкуството среща мускулния релеф


26
юни
2017

Новият луксозен модел на Volkswagen Arteon беше представен в София с арт инсталация, перформанс и специално разработена виртуална реалност в 360 градуса, която драматизира преживяването, което всеки шофьор на Arteon изпитва в града. Образно казано Arteon притежава функцията спри-и-се-загледай – никой не остава равнодушен и всички се обръщат след този нов уличен боец, а с него и най-рутинната градска задача се превръща в ърбън арт пърформанс. Oт днес всеки прожектор следи Arteon, a той блести в ексклузивния кръг светлина, който това лято грее само за него.
Arteon има двойствена природа. Той съчетава по уникален начин мъжество, мускулен релеф, спортен хъс от една страна и изкуство, финес, елегантност – от друга. Тази неподражаема комбинация бе представена с арт перформанс на модерен балет, в който мъжкото и женското начало се оглеждат едно в друго като в огледало. Танцът се случи в прожектора на арт инсталацията Spotlight (от англ. фокуса на прожектора), изработена от 12 километра златен конец.
Какво означава да бъдеш във фокуса на прожектора? С напредването на технологиите всеки има възможност да влезе в обувките на друг човек, дори да изпита какво е да си спортист или звезда. От Volkswagen демонстрираха това със специално разработена виртуална реалност в 360 градуса, която те превръща за една минута в главния герой не само на видеото, а и на града. Във видеото зрителят с виртуалните очила изживява лично какво е да бъдеш звезда, която всеки заглежда и с която иска да се познава и снима. Технически видеото комбинира три иновативни технологии на снимане: VR 360, one-shot и reverse. Снимано е в заведение в нашумял софийски хотел, а VR очилата могат да се ползват на мястото на снимането, което допълнително допринася за реалистичността на изживяването и изумителния ефект.
Arteon е вече в активна продажба като цените стартират от 67 645 лв.

Arteon разширява гамата на Volkswagen с нов модел в престижния клас
Volkswagen разширява своята моделна гама с премиерата на един авангарден Gran Turismo – новият Arteon.
Главният дизайнер на Volkswagen Клаус Бишоф отбелязва – „Arteon cъчетава стилистичните елементи на класическите спортни автомобили с елегантността и вътрешното пространство на фастбек. Един авангарден Gran Turismo от бизнес класа, който завладява еднакво силно разума и сърцата.“
Gran Turismo. Toбиас Зюлман, отговорен за създаването на външния дизайн на новия Arteon, споделя – „Атлетичните линии на Arteon въплъщават една изключително функционална цялостна концепция. Тук формата и функцията намират обща почва за прогресивно развитие. За разлика от класическите седани, Gran Turismo философията предлага повече пространство и гъвкави възможности благодарение на дългото междуосно разстояние на модела, наподобяващото спортните купета оформление на задната част на фастбека и големия заден капак.“
Петместният Arteon е идеалната авангардна алтернатива – автомобил за хората, които търсят фастбек модел с пет врати, съвършен, елегантен дизайн и прогресивни технологии.
Перфектни пропорции. Новият Arteon използва модулната платформа MQB (Modulare Querbaukasten). „Quer” („напречно”) тук се отнася до разположението на задвижващите агрегати, които в случая са поставени напречно отпред. Tази конфигурация напълно естествено спомага за формиране на повече вътрешно пространство. Между предния и задния мост на новия модел се простира дългото междуосно разстояние от 2 841 милиметра. Вследствие на това, надвесите на каросерията на дългия общо 4 862 милиметра фастбек са къси и стегнати. Широчината и височината на каросерията на новия Arteon са съответно 1 871 и 1 427 милиметра. Тези съотношения в размерите са довели до формирането на наистина динамични пропорции – визуалната отправна точка за дизайнерите на марката Volkswagen.
Харизматичният Arteon излъчва динамизъм. Един от най-важните елементи в дизайна на новия харизматичен Arteon е оформлението на предната част. Сред най-ярките детайли тук са предният капак, който достига много напред и отчасти над двата калника и радиаторната решетка, която заема пълната широчина в предната част на каросерията. Предните LED светлини и включените в серийното оборудване дневни светлини се съчетават хармонично с хромираните напречни лайстни на радиаторната решетка и формите на предния капак. Резултатът от тази комбинация е предница с дизайн, който би подхождал дори на спортен автомобил от висша класа.
Чиста спортна философия. Оформени в стила на спортните автомобили са и впечатляващите, мощни „рамене” на каросерията в задната част, мускулестите калници и изпъкналите арки над до 20-цоловите алуминиеви колела. Ясно видима в страничния силует на каросерията между предния и задния мост е и линията на „талията”, която също следва стриктно философията в дизайна на спортните автомобили.
Passat, Arteon, Phideon. Arteon заема своето място в моделната гама на марката Volkswagen над Passat и богатото разнообразие от версии на Passat, предлагани по целия свят. Едно ниво над Arteon идва разработеният специално за китайския пазар модел Phideon. Новият Gran Turismo на марката Volkswagen се произвежда в завода на компанията в германския град Емден. В близост до тази производствена мощност има морско пристанище – отлична предпоставка за модел като Arteon, който ще бъде представен на практически всички световни пазари, на които съществува търсене на автомобили в този клас. Новият модел ще отбележи пазарната си премиера в Германия в средата на месец юни, а предварителните поръчки на първите няколко европейски пазари ще
започнат веднага след световната премиера на Arteon в Женева.
Новаторски, икономичен и перфектно пригоден за всекидневна употреба. Arteon предлага нова интерпретация на класическата „Gran Turismo” философия със своето съчетание от авангардна стилистика, спортна харизма, великолепна гъвкавост и изобилие от вътрешно пространство. Сред останалите качества на модела, които биха били оценени като предимства във всеки автомобилен клас са превъзходното пространство за краката на пътуващите на задния ред седалки и обширното багажно отделение с обем от 563 дo 1 557 литра. По отношение на
технологиите, новият модел на Volkswagen впечатлява с шест на брой високоефективни двигатели (с диапазон на мощността от *110 кВт / 150 к.с. дo 1206 кВт / 280 к.с.), възможност за предно или двойно предаване, както и с цифровизираните си контролни уреди и прибори за управление на функциите. Допълнителни възможности и удобства предоставят Active Info Display (изцяло цифров блок на контролните прибори с възможност за индивидуално програмиране), head-up дисплеят и новата инфотейнмънт система Discover Pro с 9.2-инчов стъклен екран и управление с жестове.
Интерактивни системи за асистенция с превантивно действие. Новаторските електронни системи за асистенция и комфорт на Arteon са в пълен унисон с авангардната концепция на новия модел. Илюстрация именно на това са следните три нови технологии. Най-новото поколение на адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) вече съобразява действието си с фактори като ограниченията на скоростта и информацията за маршрута на движение, коригирайки автоматично скоростта на движение на автомобила. Благодарение на GPS сензора на навигационната система и данните за пътната отсечка, новите динамични светлини за завой с превантивно управление на светлинния поток разполагат с предварителна информация за предстоящия завой и го осветяват преди водачът да предприеме активни действия за навлизане в него. Второто поколение на системата за асистенция при внезапно спиране Emergency Assist повишава допълнително равнището на безопасността – ако възможностите на водача бъдат ограничени по здравословни причини, системата не само намалява скоростта до предварително заложените й ограничения, но ако движещите се отзад превозни средства позволяват, насочва автомобила и в най-дясната бавна лента за движение.
Tрите нива на оборудване осигуряват висока степен на индивидуализация. Независимо от своята прогресивна концепция, новият Arteon е автомобил, който се предлага на привлекателна цена. Наред с висококачествената базова версия, новият Gran Turismo ще се предлага и в двете изключителни нива на оборудване „Elegance” и „R-Line”. Наименованията им казват всичко. Стандартната конфигурация на Arteon Elegance е фокусирана основно върху типичното за висшия клас луксозно оборудване и стил, а Arteon R-Line на свой ред акцентира още по-силно върху спортния дух в изпълнението на модела, характерен за всички R-Line версии на
Volkswagen. Стъпвайки на основата на различната ориентация на тези три линии на оборудване, новият фастбек модел може да бъде индивидуализиран във впечатляваща степен. Гамата от допълнително оборудване включва възможности и удобства като панорамен стъклен подвижен покрив, тризонална автоматична климатична инсталация (Air Care Climatronic включваща сензор за качество на въздуха и филтър за алергени), седалки с функция за масаж на предните места, отопление на волана и кожени тапицерии на купето с двуцветна напа.
Шестте двигателя са с мощност между *150 и 280 к.с. Новият Arteon ще отбележи пазарната си премиера с гама от шест турбодвигателя с директно впръскване на горивото. Всички задвижващи агрегати са четирицилиндрови. Първите две степени на мощност на бензиновите (TSI) и дизеловите (TDI) двигатели са еднакви – съответно *110 кВт / 150 к.с. и *140 кВт / 190 к.с.(Към момента не се предлага за България). Най-мощният TSI вариант развива 1206 кВт / 280 к.с., докато най-мощният TDI предлага 2176 кВт / 240 к.с. Базовият бензинов двигател в лицето на *1.5 TSI Evo е с нова разработка, която благодарение на технологии като системата за изключване на цилиндрите ACT (Active Cylinder Management) се отличава с изключителна ефективност и икономичност.
Трансмисия с два съединителя за всички версии. Всеки от двигателите може да бъде комбиниран с автоматична трансмисия с два съединителя DSG.
При TSI двигателите, трансмисията DSG се предлага серийно в комбинация с агрегатите с мощност *140 кВт и по-висока. При дизеловите TDI, трансмисията DSG се монтира серийно при версията с мощност 2176 кВт. Автомобилите, задвижвани от най-мощните TSI и TDI двигатели разполагат серийно и със система за двойно предаване 4MOTION, каквато се предлага по желание и за TDI варианта със *140 кВт. Всички други версии на модела използват предно предаване.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин