Българката в Italdesign: „Розовото вече не е само за момиченца“

1611
2021

Дизайнерското студио Italdesign Giugiaro е основано през 1968 година от легендарните фамилии Джуджаро и Мантовани. Днес компанията е собственост на Audi, a в нея работи и българката Тереза Николова, с която разговаряхме

Как се стига от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе до несъмнено култовата автомобилна компания Italdesign Giugiaro?
За първи път се запалих по дизайн в гимназията, където посещавах курс по рисуване. Впоследствие бях приета със стипендия към специалност графичен дизайн в Европейския институт по дизайн, Милано. След завършването си работих няколко години като графичен и уебдизайнер на свободна практика в България, а по-късно и към едно дизайнерско студио в Торино. Един приятел в Торино ме насърчи да кандидатствам за позицията Color & Trim към Italdesign и да напусна предишната си работа в името на кариера, която предлага повече възможности за развитие.

Кои са за Вас най-интересните проекти, по които сте работили?
Почти всички проекти, по които работя или съм работила, са секретни, но със сигурност една от най-вълнуващите ми задачи досега е концепцията Da Vinci, посветена на 500-годишнината от смъртта на италианския гений. Създадохме този прототип за рекордно време и го представихме на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. Имах късмета да участвам в реализацията на проекта от първите скици, през избора на име до тапицирането и боядисването. През този интензивен период дишах само за Da Vinci, но всички усилия си струваха да я видя завършена на откриването на автосалона. Този проект изгради в мен издръжливост и хладнокръвие, или, както казват италианците, ми се „втвърдиха костите“.

На борда на Da Vinci: Тереза Николова в електрически модел GT с врати тип “крила на чайка” на откриването на автомобилния салон в Женева

Как да си представим Вашата професия на Color & Trim дизайнер?
Color & Тrim дизайнът, особено за прототипи и лимитирани серии, с каквито най-вече се занимавам аз, е всеобхватна дейност. Това предопреля и динамизма на ежедневието ми. Например в един и същи ден може да ми се наложи да подготвям техническа документация, да презентирам пред клиенти и да съблюдавам боядисването в автосервиза. Но безспорно най-важната част от моята работа е постоянното изследване на нови материали и технологии, както и следенето на тенденциите във всички сфери на дизайна, модата и културата като цяло.

Какви са актуалните тенденции при цветовете и материалите, с които работите?
Една тенденция, която приветствам, е навлизането на розовия цвят при автомобилите. Напоследък все повече марки включват детайли в розово злато, като например Lamborghini Sian и моделите Seat Cupra, или даже розов интериор като при BMW Vision iNext. Най-сетне розовото се отърсва от репутацията си на цвят „за момиченца“ и това вече е видно и на автомобилния пазар. В основата на тази тенденция според мен е новото културно възприятие за половете, което е по-флуидно и свободно.

Заслужена радост: Тереза Николова с щастливите колеги, разработили Da Vinci. Първият от ляво е изпълнителният директор на Italdesign Giugiaro Йорг Асталош

Засегната ли е по-някакъв начин Вашата работа от промените в автомобилния сектор по-посока електрификация и автономно шофиране?
Електрическите и хибридните модели са „заченати“ с идеята да бъдат по-екологични от петролните си предшественици и това неминуемо се отразява и на материалите, с които са изградени. Особено внимание се обръща на веган алтернативи на естествената кожа, като например „кожа“ от дърво, от отпадъчни продукти от царевица или от грозде при производството на вино (и трите са разработени от италиански стартъп фирми, между другото). Според мен следващата важна стъпка, която трябва да направи автомобилната индустрия, е в посока по-ефективно рециклиране на всички материали, от които е изградена една кола, в края на живота й.

Кой е любимият цвят на Тереза Николова?
Обичам всички цветове и постоянно откривам нови вдъхновяващи нюанси. Един от любимите ми цветове обаче си остават рижите коси.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин