„Българската роза“ Стратиева стана европейска рали шампионка за трети път


14
ное.
2019

С добра стратегия, концентрация и опит Стратиева/Аврамов грабна 3-то място при автомобилите с две задвижващи колела и първо място при жените в последния кръг от Европейския рали шампионат, провел се в Унгария през изминалия уикенд.

Ето какво сподели родната състезателка: “ Определено натрупаният опит през годините и правилната стратегия ни помогнаха да вземем надмощие над лидерката до преди този кръг от шампионата Набила Тейпар (Великобритания), която водеше с 14 точки. Целта ни беше да се класираме максимално напред в предно задвижване, за да наберем необходимия брой точки. Между нас трябваше да има поне 2 коли разлика или тя да допусне грешка. Целта ни бе с правилна атака да започнем да й „взимаме“ етапи и по-този начин да й разклатим психиката, което да доведе до грешки в нейното пилотиране. Нашата атака започна още от първия състезателен етап петък вечерта, в който стартирахме една до друга с пряк двубой, в който поведохме с поне 10 секунди в разстояние от 2,6 км. В края на първия състезателен ден се намирахме на 20,2 секунди пред нея. Истинската надпревара започна в неделния ден, който се оказа доста дъждовен и усложни допълнително състезанието. След проблем в скоростите, довел до моя грешка и излизане от пътя, британката скъси дистанцията помежду ни на 12,2 сек. Това ме стегна и стимулира още повече и в най-възловия етап от 27,48 км ние направихме нашия силен удар от 44,1 секунди! Знаех, че следващият етап ще е много важен, а и тежките метеорологични условия усложниха надпреварата и допринесоха до още по-голяма концентрация и проява на опита, натрупан през годините. Точно в този етап, когато ти трябва спокойствие, ние вече я бяхме изнервили, като поведохме с 56,3 секунди, което доведе и до нейна грешка, която я извади от надпреварата. Останалите 2 конкурентки, които изоставаха на повече от 10 минути, не се оказаха заплаха за нас и целта ни до края на състезанието беше да държим темпо за да запазим 3-тата позицията в предно предаване, но и в същото време да завършим, което щеше да ни заведе и до третата Европейска титла при жените.

И ето след последния провел се етап СС13 от 27,48 км, който смея да твърдя, че е най-трудният в кариерата ми, ние се озовахме на крачка от подиума. В този етап бях изправена пред изпитанието за шофиране в огромен порой, със зверско спускане върху настилка от глина, който беше 1/3 от целия етап, провел се на тъмно и в най-трудната част падна и мъгла, вследствие на която се наложи и спиране на светлините, защото пред нас имаше бяла стена, а пътят беше много тесен и кален. След това изпитание на финала ни чакаше екипът на Евроспорт, който е организатор на шампионата, за да ме обяви като новата европейска шампионка. След като титлата в последните години мина през Австралия, Великобритания, Италия, Испания и беше на крачка да се върне пак на острова я взехме и върнахме за 3-ти път в България, което доведе до затвърдяване на историята на „една българска роза по европейските рали трасета“.

Безкрайно съм щастлива от това, което постигнахме през този сезон, въпреки че се включихме в последната 1/3 от шампионата и имайки предвид през какви изпитания минах през последните 3 години няма как да не съм горда с това, което показахме с Георги. Успях да се кача на автомобила, за който чакам от момента, в който бе хомологиран – Peugeot 208 R2. Влязох в много голям и професионален отбор – Sainteloc Junior Team , който направи всичко възможно да имаме най-добрата кола за изминалите състезания. Спечелих уважението на още фенове и важни за спорта хора. Получих огромна подкрепа от моите основни партньори в лицето на Петрол АД, както и Астра Оптик, Версо Травел, Боро Теракол, Баухаус България, Хелиос, Сонакс, моите верни фенове и не на последно място върнах усмивката на лицата на семейството ми. В понеделник вечерта в Будапеща се проведе и грандиозна церемония по връчване на годишните награди за Европейския шампионат. Моят отбор – Sainteloc Junior Team, бе награден за първо място в отборното класиране, за което двамата с Георги също допринесохме, и изпреварихме турския отбор на TOK Sport WRT с 9 т. В женската купа британката Кати Мюнинг зае 3- то място, изпреварена от Набила Тейпар – отново от Великобритания. Шампион за 2019 г. стана Крис Инграм с навигатор Рос Уитрок.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >